Trenér Patera: Budějovice nám otevřely oči

Hokejové Rytíře dnes večer čeká další zápas WSM ligy. V Kladně se představí Benátky (18.00 h.), jistě příjemnější soupeř než byly v sobotu České Budějovice. Ty Rytíře postavily zpět na pevnou zem. Trenér Pavel Patera připouští, že soupeř byl o třídu lepší.

Je pro vás těžké se k zápasu s Motorem vracet?
Naopak, rád se k němu kdykoli vrátím. Tenhle zápas nám otevřel oči. Budějovice byly o třídu jinde než my. Není dobře, že jsme prohráli, je ale dobře, že takový zápas přišel. Díky tomu víme, jak dál pracovat. Je lepší, že to přišlo teď než později.

Mnozí diváci dodnes nad výkonem či lépe řečeno herním projevem Rytířů kroutí hlavou…
Nás kromě lepšího soupeře zaskočila skvělá návštěva. Soupeř, kterému na domácí zápasy chodí pravidelně přes čtyři tisíce diváků, je na atmosféru, jaká vládla v Kladně na stadionu, zvyklý. Na nás přes pět tisíc lidí přišlo poprvé v sezoně. Jsem rád, že takovou atmosféru hráči doma zažili. Aspoň viděli, co nás čeká v play off. Musíme se na to připravit hlavně po psychické stránce. 

Nechtěli Rytíři vydat ze sebe všechno hned od začátku a nezatavili se tím fyzicky?
To bych netvrdil. Velkou roli hrála hlava. Budějovice daly první gól a možná kdyby v hledišti byly obvyklé dvě tisícovky lidí, tak se nic nedělo. Takhle to na nás padlo víc než normálně. 

Co schází Kladnu, aby se posunulo o tu třídu výš?
To byl jeden rozdílový zápas. Do té doby jsme na tom byli bodově stejně jako Motor. Možná, kdybychom dali první gól my, zápas by vypadal jinak. Neřekl bych, že se musíme posouvat výš, abychom byli stejně dobří jako Budějovice. 

Druhý zápas v řadě jste vstřelili pouhý gól…
To se stává snad každému týmu, že má část sezony, kdy mu to tam nepadá. Teď to potkalo nás. 

Útočníka Kubíka jste nechali hrát za juniory, aby si v náročné sezoně odpočinul?
Přesně tak. Bylo toho v poslední době na něj moc. Chtěli jsme jej nechat odpočívat už po jeho reprezentačním startu, jen jsme měli v tu dobu více zraněných, tak nám pomáhal. Pak nás sám požádal, jestli si může jít vyčistit hlavu k juniorům. Rádi jsme mu vyhověli. Teď už je zase mezi námi. A rádi bychom, aby ho média nyní na chvilku ze svého zájmu vynechala. Najednou toho na něj bylo moc. Jeden týden se dostal do reprezentace, rozdával rozhovory, kroužili kolem něj agenti. Já bych ho rád nechal zase v klidu pracovat.

Dnes proti Benátkám postavíte osm obránců. Je to kvůli tomu, aby si tým trochu orazil?
To není ten důvod. Od začátku sezony jsme počítali s obráncem Zelingrem, jenom potřeboval nabrat fyzičku a nyní je podle nás ten správný čas zařadit ho do sestavy. Potřebujeme Matyáše vyzkoušet, tak proč nehrát na plný počet hráčů. V zápase můžeme tým kdykoli zúžit. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí