Kapitán Burger: Musíme opět začít hrát od začátku zápasů

Dvě vysoké domácí porážky v řadě, na to není v téhle sezoně fanoušek hokejového Kladna zvyklý. Kapitán Rytířů Jiří Burger paniku nepřipouští a věří, že se tým brzy vrátí k výhrám.

Dvakrát 1:4, zachvátila kabinu panika?
Panika v kabině nepanuje. To je hodně silné slovo. Ano, náš výkon nebyl dobrý, ale nic hrozného se neděje. Dneska máme další zápas a jdeme do něj s čistou hlavou.

V čem váš výkon proti Benátkám nebyl podle vás dobrý?
Byl ve vstupu do zápasu. Kdybychom od začátku hráli tak, jako ve druhé třetině, tak si myslím, že bychom zápas překlopili na naši stranu. 

Proč se to stane u tak silného týmu, jakým Rytíři jsou, že mají špatný vstup do utkání?
Kdybych na to znal přesnou odpověď, tak by to všechno bylo jednodušší. Když se takových vstupů vyvarujeme, zápasy v první lize zvládneme. V kabině jsme si k tomu všichni řekli své a já věřím, že se naše hra vrátí na vítěznou vlnu. 

Šokem byla vysoká domácí prohra s Českými Budějovicemi. Co vám zápas ukázal?
Že se proti nám dovedou vytáhnout. Dál bych to nerozebíral, nerad „chválím“ soupeře (směje se). 

Jediný gól Kladna jste vstřelil vy. Povedlo se vám to po sedmi zápasech. Trefil jste se, protože jste údajně zvolil jiné ohnutí čepele?
Nevím, kde tahle zpráva vznikla. Hraju pořád se stejně zahnutou čepelí. Jen jsem si na jednom tréninku půjčil hokejku od Petra Tona a po něm se zase vrátil ke svému typu čepele, který mne provází celou moji kariéru. 

Vedete kanadské bodování týmu. Ovšem převažují v něm přihrávky nad góly. Je to tak v pořádku, nebyl jste zvyklý na opačný poměr?
Takhle je to normální. Nejsem rozený střelec. 

Už několikátý trénink jsem si všiml, že na jeho konci nahráváte mladým hráčům na střelbu. Věnujete se jim záměrně, nebo sami za vámi chodí, abyste jim předával své zkušenosti?
Vychází to spontánně po tréninku. Není to tak, že bych si nad někým vzal patronát, nebo že by sami za mnou kluci chodili. 

Vám se někdo v juniorském věku ze starších kladenských hráčů věnoval?
Na to už si nepamatuju. Šel jsem z Kladna poměrně brzy. Pamatuju se, že jsme jako mladí po tréninku hráli báčko proti Paterovcům. 

Směli jste vyhrát?
(směje se) Směli, ale mockrát se nám to nepovedlo…

Nyní hrajete v Havířově. Jaký je doma?
Čeká nás opět zápas se soupeřem, který do něj proti Kladnu půjde, jako by šlo o play off. K tomu je nutné přičíst velmi bouřlivé prostředí. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí