Lékař Jiří Dostál: Rytíři mají mentalitu týmu KHL

Kdo v českém sportu něco znamená a chce vědět, jak na tom je se svým zdravím, zamíří většinou do pražského Institutu sportovního lékařství za doktorem Jiřím Dostálem. Minulý týden jsme na jeho pracovišti zastihli kladenské hokejové Rytíře. 

Jak vypadali z vašeho pohledu Rytíři?
Musím hned říct, že tohle je nejlepší parta hokejistů z Kladna, které jsem dosud měl možnost lékařsky vyšetřovat. Jak z fyzického hlediska, tak jejich chováním. Jsou skvěle připravení a věřím, že mají před sebou mnoho úspěšných zápasů. 

Všichni jsou tak zdatní?
Zjistili jsme, že nikdo z nich nemá před sebou bezprostřední zdravotní riziko (směje se). Jak jsem řekl, všichni do jednoho jsou od svých trenérů Pavla Patery a Miloslava Hořavy výborně připravení. Podobně mentálně silný tým jsem zažil u pražského Lva, když hrál KHL, nebo Sparty. 

Ve Velké Dobré, kde žijete, je vaším sousedem trenér Hořava. Překvapilo vás, jak ligové kladenské hokejisty dokázal se svými kolegy zvednout?
Nepřekvapilo. Miloš dokáže ideálně prodat nabité hráčské i trenérské zkušenosti z různých štací, na kterých působil. 

Obrovské zkušenosti máte i vy ve sportovním lékařství. Kterým sportovcům ještě pomáháte?
Přes léto například spolupracuji s českým cyklistickým nároďákem. Konkrétně v minulých dnech jsem byl na dálku k dispozici Ondrovi Cinkovi na Tour de France. Pro mě je až neuvěřitelné, co v cyklistice dokázal a jistě ještě dokáže.

Máte v osobním životě čas na sportování?
Moc ho není. Pokud něco dělám, tak to chci dělat pořádně, takže v práci trávím přes deset hodin denně. Kdysi jsem závodně běhal za Rudou hvězdu, nyní si rád najdu čas na kolo. Můžete mě potkat mezi Velkou Dobrou a Berounem nebo Rakovníkem. Když to zvládnu, sedám na kolo až čtyřikrát týdně. 

Jan Murárik

dostaljiri

Jiří Dostál konzultuje s gólmanem Kopřivou jeho zdravotní stav

dostalpracoviste

Pracoviště doktora Dostála patří k nejmodernějším v republice


Počasí Kladno

Předpověď počasí