Vašek Konrád, Kladeňák, který fotí válečníky

Narodíte se s talentem, ale objevíte ho v sobě až po třech desetiletích. Podobný případ je kladenský fotograf Vašek „Kony“ Konrád (38). Poprvé vzal do ruky foťák s úmyslem pořídit obrázky na objednávku před necelým čtyřmi roky a už u toho zůstal. Vybral si téma bojové sporty a v současné době patří mezi vyhledávané autory tohoto odvětví. Dnes večer ho uvidíte u ringu Noci válečníků. Fotit bude pro agenturu Czechfighters a Vaše Kladno.

Proč právě bojové sporty?
Odjakživa mě baví se dívat na zápasy bojových umění a chtěl jsem být co nejblíže bojišti (usmívá se). Jednou z cest bylo fotografování. To je moje další láska mezi koníčky. K té mě přivedla moje manželka, která také fotí. Oslovil jsem proto agenturu Czechfighters a dostal jsem od nich šanci. Nechali si mě a já pro ně dělám třetím rokem. 

Když se ohlédnete za svými začátky, jaké největší chyby jste dělal?
Pral jsem se, asi jako mnoho dalších začátečníků u sportovní fotografie s rozmazanými pohyby, tmavými snímky. Čím víc jsem se ptal zkušených kolegů, tím rychleji jsem se lepšil. Dnes už hledám jen místo pro nejlepší záběr a ten se snažím chytit. To je další meta, kterou bych rád měl za vrozenou schopnost. 

Je podmínkou úspěšného snímku drahá výbava?
Podle mne není. Já drahou či nejvýkonnější výbavu nemám. Fotím zatím na Nikon 5100 a zatím mně to musí z finančních důvodů stačit. V budoucnu do výbavy hodlám investovat.

Dnes se představíte na domácí půdě. Kolikátá je to pro vás Noc a na které souboje se nejvíc těšíte?
Na své čtvrté Noci si pečlivě zaostřím samozřejmě na souboje kladenských závodníků, především pak na Pavlu Kladivovou, Karla Hořejška a jsem zvědavý na poslední duel Noci, ve kterém nastoupí Martin Gaňo. Noc válečníků má vysokou úroveň a lidé by měli dneska halu zaplnit po střechu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí