Hostouň zkouší fotbalového mistra světa

V jedenácti začal hrát fotbal za pražskou Spartu, do svých osmadvaceti získal zlato z evropského i světového šampionátu v malém fotbale. V tom velkém se Stanislav Mařík (29) nejvýše dostal do třetí ligy, ČFL. Do ní se nyní chce vrátit v dresu hostouňského Sokola. Tomu za Rakovník letos na jaře v divizi vsítil branku téměř z poloviny hřiště... 

Co vám dává velký fotbal pro ten malý?
V malém se zase tak často nehraje, a proto velký fotbal mu dává jak fyzičku, tak herní průpravu. Bez velké by malý nešel hrát na vyšší úrovni.

A naopak, čím je malý fotbal prospěšný pro váš velký?
Práci s balonem na malém prostoru. Dal mi pro velký fotbal techniku a dost mi pomohl v prostorovém vnímání hry. 

V malém fotbale víc dosáhnout nemůžete. Máte v kopané jako takové vůbec ještě nějaký cíl?
Ano, je to tak. V malém víc dosáhnout nemůžu. Rád bych ale ještě odcestoval  s národním týmem na přelomu září a října na mistrovství světa do Austrálie. Pokud se s Hostouní domluvím na smlouvě, tak už předem mám od klubu slíbené, že budu moct odcestovat. Ve velkém fotbale mám cíl hrát nejvýš, na co mám (usmívá se). Momentálně je to ČFL a nabídka z Hostouně. Fotbalovou kariéru ukončit ještě nechci. Láká mě zahrát si proti Slavii a Spartě. Vyzkoušet si, jestli mám na ty mladý fotbalisty. Tak starý přeci jen nejsem, abych se s nimi nemohl poměřit. 

Vystavil vám, podle vás, pozvánku mezi hostouňské sokoly také gól téměř z půlky hřiště, který jste jim letos na jaře vsítil?
Ten gól byl povedený a asi mi tu pozvánku do Hostouně taky vystavil (směje se). Navíc z takové dálky jsem branku dosud nedal...

Jaký je hostouňský mančaft po několika trénincích?
Zkušený. Líbí se mi, že vzadu jsou kluci, kteří prošli ligou. Hrát s nimi mne určitě fotbalově posune k větší kvalitě. 

Královu Dvoru jste vsítil branku, hrál jste s kapitánskou páskou na rukávu, teď vyjde s vámi rozhovor a čeká vás klasické nováčkovské zápisné. Už víte, kolik musíte za to všechno vložit do pokladny áčka?
Přesně to nevím, ale co jsem zaslechl, tak strašnou částku (směje se). Budou to asi tisíce...

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí