Trenér Maňkoš: Děti musejí dělat sport pro radost

Fotbalový SK Kladno pokračuje na klubových stránkách v rozhovorech se svými trenéry. Dalším v pořadí je Petr Maňkoš, odchovanec SK a nyní šéftrenér přípravek. Ze své pozice se snaží klást důraz nejenom na sport, ale i výchovu a pohybovou průpravu všech svých svěřenců.

Jak vzpomínáte na období, které jste strávil v mládeži na Kladně?
Vzpomínám na to velice rád, měli jsme výbornou partu, jak na hřišti, tak mimo něj. Bylo to bezstarostné období. Chodili jsme do školy, hráli fotbal a nemuseli řešit nic jiného.

Začínal jste trénovat rovnou u mladšího dorostu. Dokážete porovnat SK Kladno od doby, co jste ho jako hráč opustil?
Stadion, zázemí i kabiny zůstaly stejné. Začal jsme u pana Supáčka, takže i hlavní trenér pro mě zůstal stejný. Změna je především v přístupu k hráčům a organizaci tréninků a zápasů. Vše se dělá většinou jen na hřišti a hráči nemusí polykat kilometry v lese, tak jako my. 

Po několika letech u dorostů jste se přesunul na pozici šéftrenéra přípravek a zároveň i k nejmenším dětem jako trenér. Jak velký to byl pro vás rozdíl?
Rozdíl to byl veliký. Většina trenérů jde opačnou cestou než já – začíná u malých dětí a jde s nimi až do dorostu. Najednou jsem nemusel řešit taktiku, ale spíše, jaké zapojit dětské hry do tréninku. Je třeba to rozvrhnout tak, aby děti trénovaly to, co chcete, ale zároveň se u toho bavily a těšily se na další trénink. Hezké na této práci je, že rychle vidíte, jak velké dělají děti pokroky. 

U přípravek došlo v poslední době k řadě změn. Můžete nám je popsat?
Sjednotili jsme koncepci tak, aby na sebe vše navazovalo. Změnili jsme přístup k dětem, z tlaku na výsledky i k vytíženosti hráčů. Dále jsme zapojili do tréninků Martina Kejmara, který se věnuje pohybové průpravě od U-8 do U-11. 

Vidíte již teď přínos k zařazení speciální pohybové průpravy, kterou jsme do tréninků zařadili?
Ten přínos je obrovský. Na všech dětech je vidět, jak jim to pomáhá v koordinaci i rychlosti. Přes zimní období se nejmladší děti naučily kotrmelec dopředu i dozadu, salto a další gymnastické cviky. Další ročníky se učí stojku a třeba i chůzi po rukou. Vše má zase jasně danou posloupnost od jednoduchých cviků v U8 až po ty složitější v U-11.

Jste spokojený s fungováním přípravek v době koronaviru?
Musím poděkovat jak trenérům, tak rodičům. Všichni trenéři točí pro inspiraci videa a posílají je rodičům. Ti naopak točí své děti, jak sportují doma, na zahradě, nebo v přírodě.

Máte radu pro začínající fotbalisty?
Ať už je to fotbal nebo jiný sport, tak hlavně ho musejí dělat pro radost a ne proto, že to chtějí rodiče. Pak musí vydržet, dělat vše poctivě a s láskou. Talent není vše, když se někomu tolik nedaří v deseti letech, neznamená to, že se mu nebude dařit i ve dvaceti.

SK Kladno

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí