Ve své pracovní profesi trenéra fotbalové reprezentace do devatenácti roků prožívá nyní kvůli koronaviru vyčkávací období. V soukromí má za sebou finálovou účast v turnaji deblů na kurtech kladenského Slovanu. Vicemistr Evropy Jan Suchopárek (50) v rozhovoru pro Vaše Kladno také pochválil založení rezervy SK Kladno.

Jak moc zasáhl koronavir do vaší práce?
Naprosto zásadně. My hrajeme pouze mezistátní utkání a ta se nekonají. Zrušily se i tréninkové kempy. Mně takový stav vůbec nevyhovuje. Jsem u reprezentace od toho, abych pracoval a ne čekal…

Je kvůli pandemii ročník U-19 ztracený?
Není. U těchto mládežnických týmů se počítá s dvouletými cykly. Vrchol našeho výběru přijde příští rok na mistrovství Evropy.

Jste vůči možné nákaze koronavirem obezřetný?
Nijak speciálně se před ním nekryju. Dbám na zvýšenou hygienu a nedělám blbosti. Jsem ve fotbalových klubech pro to, aby se izolovali prokazatelně nakažení a ostatní aby nechali hrát.

Nedávno skončila přerušená sezona nejvyšší fotbalové soutěže. O udržení se nakonec ani nehrálo. Utrpěla přestávkou vynucenou covidem-19 kvalita první ligy?
Kvalita samotného fotbalu ne, ale utrpěla kulisa zápasů, které se musely obejít většinou bez diváků. Doufám, že soutěže na všech úrovních začnou ve stanovených termínech.

Co říkáte, jako bývalý hráč sešívaných, na posilování Slavie?
Slavie jde správnou cestou.  

Sledujete kladenský SK, kde jste fotbalově vyrůstal?
Sleduji a chválím klub za založení rezervního mužstva. Mladí kluci alespoň nebudou utíkat za fotbalem do vesnických mužstev.

 

Jan Murárik