Dnes odpoledne sehrají pražská S 126. derby v české nejvyšší soutěži a 298. celkem. Byli jsme zvědaví, jak bývalí hráči Sparty a Slavie, ale i kladenského SK, Honzové Jiras (na snímku vlevo) a Suchopárek vzpomínají na svá odehraná derby, jak podle nich dopadne to dnešní, a jestli vidí Slavii v semifinále Evropské ligy.

Tak tedy, jak derby dopadne?
Suchopárek: Čekám dobrý zápas. Sparta je sice v laufu, ale Slavie vyhraje.
Jiras: Slavie je o trochu lepší. Nevyhraje o moc branek, ale tuším, že nás porazí.

Oba jste proti Spartě respektive Slavii v derby dali branku. Ve statistikách je u jména Jiras dvougólový zápis v jednom utkání, u jména Suchopárek jedna přesná trefa a navíc jeden vlastní gól. Vzpomínáte si dobře na tyto zápasy?
Suchopárek: Gól jsem dal z penalty Petru Koubovi a šlo myslím o pohárový zápas. Bylo to v devadesátém druhém, Spartu jsme porazili dva nula a druhý gól dal Kuka. O tři roky později jsme stejným výsledkem se Spartou prohráli a myslím, že mě míčem nastřelil Novotný, který ho odkopával. Odrazil se ode mne do naší brány…
Jiras: V pětasedmdesátém jsem do derby naskočil v patnácté minutě za zraněného spoluhráče. Oba góly jsem vsítil hlavou.

Které odehrané derby vám nejvíc utkvělo v paměti?
Suchopárek: To první. V jednadevadesátém jsme na Spartě vyhráli o gól, který vsítil Karel Jarolím z trestného kopu. Na Letné byl plný dům a my Spartu porazili po strašně dlouhé době.
Jiras: Právě to jediné vítězné. Více jsem jich nehrál. V té sezoně jsme sestoupili a já svou druhou a poslední sezonu ve Spartě odehrál v druhé lize…

Slavie hraje příští týden odvetu čtvrtfinále Evropské ligy doma s Arsenalem. Postoupí Pražané?
Suchopárek: Když Slavie zlepší hru v útoku, tak by mohla postup uhrát.
Jiras: Slavie díky tomu gólu, který vsítila na Arsenalu, postoupí.

Jan Murárik

jjjan
Honzové v dobách své největší československé ligové slávy