Jiří Veselý: Náš tým stačí jen doplnit a můžeme hrát třetí ligu

Fotbalovému Kladnu na hřišti jde už jen o čest a slastný pocit z vítězného zápasu. Na postup zřejmě nedosáhne, a tak hráči SK v divizi skupiny B bojují o obhájení loňského třetího místa. To ovšem neznamená, že by předváděli nehezký fotbal. Jedním z nich, kdo v závěru jara nesnížil svůj výkonnostní standard, je stoper Jiří Veselý (36), mimo jiné nový trenér futsalového týmu Kladna. 

Hrajete líbivý fotbal, ovšem ten vám k bodům stačil jen doma proti Nymburku, zatímco předtím na hřišti Českého Brodu jste o body v závěru přišli. Proč nehrajete účinněji?
Je pravda, že hrajeme dobře, jsme lepší než většina soupeřů, přehráváme je, ale v pokutovém území soupeřů jsme bez patřičného důrazu. To, co nám na podzim střelecky vycházelo, teď chybí. 

V čem podle vás soupeře přehráváte?
Pořád v kombinaci. Nechceme to bouchat. Soupeři tohle o nás vědí, takže se soustředí na bránění a rychlé brejky. Jakmile jdou s námi do fotbalového projevu, tak je přehrajeme. Ovšem nesmíme často v utkání ztrácet míče uprostřed hřiště. V našem systému pak umožňujeme soupeři přejít rychle do brejku.

Proč přechodovou fázi směrem dopředu tedy nezměníte?
Není proč systém měnit, když je tohle jeho jediná slabina. Musíme se jen naučit mnohem méně ztrácet míče uprostřed hřiště. Nymburk jsme tak pustili do tutové šance, ale jakmile jsme hráli konsolidovaně, tak se do nás nedostali.

Máte pomalu za sebou další sezonu bez splnění postupového cíle. Proč opět Kladno nepatří do třetiligové společnosti?
Nedáváme dost gólů. Na jaře nám chybějí Kroutilovy, Tóthovy i góly Honzy Procházky, který měl po střelecké stránce výborný podzim. Prostě to teď nestřílí nikomu z nás nad průměr. Do konce jara jedeme pořád na vítězství. Musíme být třetí, protože se může stát, že se do třetí ligy dostaneme administrativní cestou, když třeba někdo postup odmítne. 

Když postoupíte, kolika hotovými hráči potřebuje stávající kádr doplnit?
Stačili by dva tři hotoví hráči a můžeme třetí ligu hrát bez obav.

Ve futsale jste na postu hlavního kouče vystřídal Jakuba Jiránka. Co se pod vaším vedením bude s kladenským týmem dít?
Jsme zklamaní pátým místem, které jsme v druhé lize obsadili. Byl bych spokojený s druhým nebo třetím místem. Kádr pro novou sezonu je nutné rozšířit. V horizontu čtyř let se chceme vrátit do nejvyšší soutěže. 

Vydáte se také ve fotbale na trenérskou dráhu?
Ještě je brzy, ještě chci hrát. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí