Derby se blíží. Jiří Hondl považuje derby za svátek fotbalu v regionu

Fotbalový zápas, derby okresu, mezi Sokolem Hostouň a SK Kladno, začíná za pět dnů. Předseda klubu Jiří Hondl (48) připravil se svými spolupracovníky i mimofotbalové taháky pro diváky. 

Co se vám vybaví, když se v současné době vysloví fotbalové SK Kladno?
Divizní soupeř. To je všechno. Nevyvolává to ve mně nějaké emocionální stavy. Mužstvo s kolísavou výkonností v současné době herně nevýrazné. Potencionál SK je navíc než-li zatím předvádí. Klub dlouhodobě zmítaný svými vnitřními problémy, které není schopen s úspěchem vyřešit. Každopádně půjdeme za vítězstvím. Z utkání chceme tři body. Věřím trenérům, mužstvu a jeho kvalitám.

Jak žije klub nadcházejícím duelem?
O derby se samozřejmě hovoří, ale zatím to nijak zvlášť neprožíváme. Po sportovní stránce se mužstvo připravuje jako na každého jiného soupeře. Po organizační stránce bylo minulé derby dobře připravené a věřím, že tomu bude i teď. V tomto zápase tomu dáme něco navíc. Společně s moderátorem Vlastou Korcem připravujeme zápasové studio přímo na stadionu s přímými vstupy v průběhu utkání a o přestávce. Karel Greif to celé bude snímat kamerou a vytvoří o derby dokument. V poločase zápasu se uskuteční malé derby fotbalových nadějí obou klubů, přípravek Hostouně a SK. Pro diváky jsme připravili jedno velké překvapení v podobě slosování vstupenek o hodně zajímavé ceny. Naší ambicí je, dokud se toto derby bude na Kladensku hrát, aby přinášelo pro fanoušky z obou klubů i zábavu. Nepodceňujeme ani stránku bezpečnosti. Na utkání bude Policie ČR, posílili jsme pořadatelskou službu, vylepšili bezpečnostní prvky. Sokol nevnímáme jenom ve spojení s fotbalem, ale také jako reprezentanta obce. 

Berete z pohledu fotbalového nadšence samotný duel jako derby, nebo je to pro vás něco víc?
Utkání může pro nás mít při dobré konstelaci nádech určité výjimečnosti. Může být zápasem, ve kterém budeme hrát o první příčku divize, a pokud to opravdu nastane, je to pro nás něco nového a pořád ještě fotbalově nepředstavitelného. Postavení klubů v soutěži po devíti kolech (Sokol Hostouň, druhé místo, 20 bodů, SK Kladno, páté místo, 16 bodů, pozn. red.) samo o sobě vnáší do utkání ohromný náboj. Nicméně nevznášíme se na vlně euforie. Soutěž je dlouhá a teď ještě pořád všichni hrajeme o záchranu (směje se). Bez ohledu na výsledek utkání budeme v Hostouni dál tvrdě pracovat jako doposud a uvidíme, na co to bude v červnu stačit. Respektujeme SK, jeho klubovou tradici, historii, minulé úspěchy. Ať se to někomu líbí, nebo ne. Ovšem realita dnešních dnů je taková, že jsme teď soupeři, regionálními fotbalovými konkurenty a ten respekt musí stranou. Chceme být nejen v derby úspěšní.

Kolik podle vás na zápas dorazí lidí?
Je to zápas podzimu. Atraktivnější duel letos na Kladensku najdete jen stěží. Doufám, že nám počasí a diváci budou nakloněny. Odhaduji tak do tisícovky lidí.

Čekáte nadstandardní kvalitu utkání?
Pokud navážeme na naše poslední výkony, bude to pro diváka výborná podívaná. V současné době jsme SK více než vyrovnaným soupeřem. Derby by nás mělo zastihnout v dobré formě a připravené. Obě mužstva dovedou hrát ofenzivně s velkým tlakem do vápna. Čekám rychlý, kontaktní fotbal. Prosadit by se měla fotbalovost hráčů a ofenzivní rukopis trenérů.

Čím vás může Kladno fotbalově překvapit?
Asi ničím. Obě mužstva se znají velmi dobře. Přesto věřím, že trenéři jeden na druhého nějaké kulišárny připraví (směje se).

Koho byste si vybral z týmu SK do Sokola?
SK má hodně starších hráčů. Sice fotbalově pořád skvělých, ale perspektivu do dalších let v nich nevidím. Na druhé straně mají i dost mladých, ještě fotbalově nevyhraněných hráčů. Obecně řečeno, máme zájem o spolupráci s každým hráčem, který má ambici fotbalově růst, pracovat na sobě a zlepšovat se. Hledáme hráče, který je ochoten podřídit své individuální schopnosti týmovému úspěchu. V této chvíli máme kádr uzavřený a jsme s ním spokojeni. Věkově je dobře vyvážený. Snoubí se v něm dravé mládí, fotbalová vyzrálost střední generace a zkušenost těch v uvozovkách starších ročníků. Více než polovina mužstva jsou hráči do 24 let s potenciálem se zlepšovat. Pracujeme s výhledem tří až čtyř let a jeden z důležitých faktorů je pro nás stabilita.

Jan Murárik

A jak derby dopadne podle vás? Hlasovat můžete v naší anketě ve spodní části webu.


Počasí Kladno

Předpověď počasí