Hostouňský Sokol dnes večer může vévodit tabulce divizní skupiny B. Historický úspěch mu v derby s Kladnem zaručí i výhra po penaltách při nerozhodném stavu v normální hrací době. Jeho soupeř, kladenský SK, se v případě bodového zisku udrží na dosah špičky tabulky. 

První Neratovice, které jsou stále o pouhý bod před Sokolem na první příčce, včera klopýtly v Českém Brodě, kde dostaly "výprask" 2:7!! Ovšem ani v případě prohry s SK Hostouň z druhého místa nezmizí. Třetí Velvary, které mají stejně bodů, ztrácí na Sokol ve skóre. 

Na dnešní derby se i přes nepřízeň počasí očekává nadprůměrná návštěva. Jestliže na pěkný fotbal Sokola chodí zhruba 250 diváků, pak derby jich podle našeho odhadu přiláká třikrát tolik. V historii vzájemných mistrovských zápasů Sokol soupeře z Kladna dosud neporazil. Prohrál jak loni na podzim na SK, tak letos v jarní odvetě. 

Od té doby se v obou týmech mnohé změnilo. Kladno vede nový trenér a v létě kádr doplnily tři výrazné posily, Čížek, Suchý a Hanzlík. Leč tři hráči stabilní sestavy, Bořík, Rada a Štoncner, zase kádr opustili. K tomu je nutné připočíst odchod gólmana Švejdy do Neratovic. Kladenští po slibném úvodu podzimu, kdy atakovali první příčku a dávali všem jasně najevo, že jsou nejvážnějším kandidátem na postup, kvůli početné marodce ztráceli body a propadli se v tabulce ke konci její lepší poloviny. 

To Hostouň počítá marody od začátku soutěže na prstech jedné ruky. Tým vzal pevně do otěží trenér Hašek a postupně ukázal na výrazné posily Kabeleho, Hájka, Gajeckého, Charváta či Trappa. Na lavičce mu sedí z nových výrazných tváří Gibilov nebo Dukát. Na rozdíl od minulé sezony se do střelecké listiny dokážou zapsat všichni nově příchozí! 

Zatímco Hašek si dnes může namíchat herní koktejl z několika ingrediencí, jeho protějšek Pejša má možná víc marodů než hráčů, které by rád v Hostouni poslal na trávník. Z opor základní jedenáctky chybí Pechr, Tóth, Kalina či Jan Procházka. Do pole tak trenéru Pejšovi zbývá v ideálním  případě sestava ve složení Tesař, Bartoš, Suchý, Veselý, Borák, Hanzlík, Růžička, na krajích zálohy Šíma s Čížkem, pod hrotem Kafka a na vrchu buď Kroutil nebo Nesládek. Alternativou na střídačce jsou Tomáš Procházka, jeho syn Vladimír, Krsek, Kala a spousta dosud nepříliš známých dorostenců. 

Domácí kouč patrně postaví jedenáctku Pettík, Charvát, Motlík, Burant nebo Trapp, Krndžija, před nimi budou jako vždy operovat Kabele s Markem, na stranách Novák nebo Trnka, před nimi Gajecký se Šilhanem. Do hry by mohli podle vývoje utkání naskočit také Novák, Hanuščík, Krupička, Gibilov, Mach, Dukát, Viduna nebo Vašák. Mezi náhradníky prý neusedne jen zraněný Hájek. 

Síla SK je v dobře fungující obraně, která v čele s Tesařem v dosavadních osmi kolech inkasovala osm branek, na chlup stejně jako Sokol. Kladenští jsou momentálně nejvíce nebezpeční z centrovaných míčů z obou křídelních prostor a ze standardních situací. Bude zajímavé pozorovat, jak si s nimi poradí hostouňské "věže" Šilhan, Motlík a Burant. Směrem dopředu je Sokol v současné době fotbalovější než SK. To však neznamená, že si směsice talentů a zkušeností v obraně Kladna neporadí. 

Hostouň těží z domácího prostředí a poprvé ve vzájemném střetnutí se dá považovat za favorita utkání. A navíc dnes potřebuje získat nejen z prestižních důvodů. V dalším kole totiž zajíždí právě na hřiště nebezpečného Brodu. To Kladno poté hostí doma Louny a může na případný bodový zisk z Hostouně navázat a tabulkou stoupat. 

Nenechte se proto odradit zimou ani deštěm a přijďte na to nejlepší, co lze na Kladensku nyní ve fotbale vidět. A deštníky nechte klidně doma, ke každé vstupence dostanete zdarma od Sokola pláštěnku. 

Jan Murárik