Jiří Hondl: Budujeme perspektivní tým

Zítra začíná fotbalové jaro také pro divizní týmy. Ve skupině B se v první polovině tabulky drží Sokol Hostouň. Předseda klubu Jiří Hondl exkluzivně pro Vaše Kladno mimo jiné uvedl, že pro mužstvo je nyní přední záchrana než postup. 

Co vám napověděly přípravné zápasy?
V zimní přestávce se podařilo dát dohromady perspektivní mužstvo, které sbírá zkušenosti. Jeho charakter se zápas od zápasu utvářel a dále bude utvářet v průběhu jara. Hráči společně s trenéry udělali kus práce. U většiny fotbalistů jsem registroval velkou chuť na sobě pracovat. Jsme silnější na míči, pohyblivější v poli, máme solidní tlak do vápna. V každém zápase jsme si vytvořili o dost více brankových příležitostí než na podzim a jsme je už schopni také proměňovat. Dovedeme také lépe než v minulosti vnutit soupeři náš systém hry. Příjemně mě překvapily zápasy s třetiligovými týmy, ve kterých jsme rozhodně nebyli pouhým sparingpartnerem. Předváděli jsme pasáže, které snesly fotbalově solidní měřítko. Ale teprve ostré soutěžní zápasy ukážou, jak na tom opravdu jsme a jestli jsme schopni udržet naši výkonnost dlouhodobě.

Sestavu doplnilo několik nováčků. Jak se z vašeho pohledu profilovali?
Přišlo pět kluků ročníkově v rozmezí 18 – 21 let. Na druhou stranu se z různých důvodů kádr zúžil o deset hráčů a já si myslím, že nám to herně prospělo. Nováčci zapadli bez problémů a někteří z nich se svými výkony, k mému překvapení, razantně hlásí o základní sestavu. Do jara jdeme s dvaceti hráči a věkovým průměrem zhruba třiadvacet let.  Na divizi tedy s mladým kádrem, ovšem fotbalově ohromně pracovitým a do budoucna perspektivním. Většina hráčů disponuje velkým potenciálem se rozvíjet. Vrásky na čele mně však dělá současný zdravotní stav kádru, který v závěru zimní přípravy spíše plnil marodku než trenérské pokyny. 

Kolikáté jarní kolo podle vás ukáže, na kterou nejvyšší příčku tabulky může Hostouň reálně myslet?
To nedokážu říct. Soutěž bude hodně vyrovnaná od prvního do posledního jarního kola. Nejlépe bude, když si počkáme do 17. června. Tam uvidíme.

Kdybyste zázračně vybojovali postupu či byl Sokolu administrativně nabídnut, budete příští sezonu hrát ČFL?
Tento typ otázek nemám rád. Zbytečně odvádí pozornost a soustředění od vlastní práce a vytváří tlak na mužstvo i samotný klub. Minulou sezonu jsme se zachránili takřka až v samotném závěru soutěže a letos bychom měli pokukovat po ČFL? To mi nedává moc smysl. Pravda, občas se nějaké ty zázraky dějí, ale nemyslím, že tohle bude zrovna ten případ. Po podzimu nám patří v tabulce páté místo, takže nemluvme o postupu, když jsme na jaře ještě nekopli do míče. Pořád nám chybí devět až jedenáct bodů k jistotě záchrany. Ano, zimní příprava nám napověděla, že bychom je měli uhrát, ale fotbal mnohokrát ukázal, jak dovede být nevyzpytatelný. My se v první řadě soustředíme na to, abychom co nejdříve uhráli potřebné body a zajistili si tím účast v soutěži pro příští sezonu. Do jara jdeme s cílem herně vyprofilovat nově složené mužstvo, připravit ho po všech stránkách na příští ročníky a výsledkově se udržet v širší špičce tabulky. Všechno ostatní v současné době není pro nás tématem.   

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí