Josef Drahota: Fotbalový SK se nemůže chovat iracionálně

Fotbalovému Kladnu se začátek jara kvůli počasí přesunul o týden později. Místo v Úvalech tak SK startuje svá utkání v divizní skupině B až tuto sobotu doma s Českou Lípou (10.15 h.). Šéf klubu Josef Drahota tak měl na hodnocení zimní přípravy pro Vaše Kladno  více času. 

Jste i přes početnou marodku s výkony mužstva před startem jara spokojený?
Přípravné období proběhlo podle plánu. Výkony mužstva v přípravných zápasech je možné hodnotit podle různých kritérií. Je jistě nesmyslné brát za hlavní kritérium hodnocení přípravy dosažené výsledky. Ty nejsou v přípravě to nejdůležitější. Osobně jsem velice rád, že tým předváděl většinou dobrý fotbal, že se pomalu uzdravují marodi, a že se podařilo vyzkoušet některé nadějné hráče z našeho dorostu, na kterých je vidět fotbalovost, i když v jarní části soutěže bude nutné, aby pomohli našemu dorostu v bojích o záchranu.

Proč se nepodařilo přivést nové hráče, potenciální posily?
V naší finanční situaci nemůžeme přivést hráče, kteří by byli posilou v rámci stávajícího kádru. Nemůžeme si dovolit chovat se iracionálně, jak to předvádí Sparta nebo Slavia - a to dokonce na profesionální úrovni. Je to principiální záležitost bez ohledu na to, zda jde o profesionální, nebo amatérský fotbal.

Budete tlačit na trenéra, aby zapracovával v divizi dorostence SK?
Ne. Na trenéra takový nátlak vyvíjen není a nebude. On jistě ví nejlépe, co má dělat, je to jeho zodpovědnost. Samozřejmě, že náš celý výchovný proces směřuje k tomu, aby se do kádru dostávali naši dorostenci, seznámili se s fotbalem dospělých a případně se vydali na profesionální dráhu. Ti však musí mít kvalitu, která je pro tým nezbytná. To, že je hráč mladý, ještě samo o sobě neznamená, že je kvalitnější než jeho starší kolega. Místo v týmu si musí každý zasloužit svými výkony.

S jakým cílem či výhledem vstoupíte do jarních bojů?
Vzhledem ke zraněními zdecimovanému kádru v podzimní části soutěže můžeme jen těžko pomýšlet na postup. Nicméně budeme se snažit zvítězit v každém utkání a předvádět fotbal, na který budou chodit diváci. Tým je schopen v jarní části soutěže porazit kteréhokoli ze soupeřů.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí