O víkendu byl barážemi ukončen fotbalový ročník 2017-2018. V souboji o 3. třídu porazil AFK Svinařov Meteor Pletený Újezd dvakrát 7:0 a zachoval si účast v soutěži. V baráži o okresní přebor se utkal Sokol Lidice se Slavojem Zvoleněves. V prvním utkání ve Zvoleněvsi domácí po boji zvítězili 2:1, takže před zápasem v Lidicích bylo vše otevřené. SOKOL LIDICE - SLAVOJ ZVOLENĚVES 5:1 (1:0).

V baráži platí pohárové pravidlo, že gól vstřelený na hřišti soupeře platí za dva, takže domácím k postupu stačila výhra 1:0. Utkání začala proto obě družstva opatrně, zvláště domácí se nepouštěli do bezhlavého útočení, aby pokud možno neobdrželi branku. Hosté měli mírnou převahu, ale k ohrožení domácí branky se prakticky nedostali. Lidice se snažily o rychlé protiútoky, ale soupeřovu branku vážně neohrozily. Emoce vzbudilo několik ostřejších zákroků, volajících po žluté kartě, které rozhodčí neudělil a málem se mu to vymstilo, když se ke konci poločasu začínalo na hřišti jiskřit. Již se zdálo, že se do kabin půjde bez gólů, když v poslední minutě poločasu dostal domácí Falout krásnou přihrávku za obránce, kterým hravě utekl, obešel i brankáře a do prázdné brány zavěsil vedoucí gól.
Radost domácích však vydržela jen o přestávce a pět minut po ní. Již v 50. minutě nechali Lidičtí na rohu pokutového území volného Radošínského, jenž pěknou pohotovou střelu vyrovnal. Domácí však nesložili zbraně a krátce po rozehrávce se míč dostal k Radostovi a ten s přehledem vrátil domácím vedení. Toto byl asi rozhodující moment zápasu. Lidičtí již iniciativu nepustili z rukou, a když v 58. minutě Falout dalekonosnou střelou vymetl šibenici a zvýšil na 3:1, bylo prakticky rozhodnuto. Krátce poté domácí nastřelili tyč a v 69. minutě Vysloužil upravil na 4:1. U hostů bylo sympatické, že ani za krajně nepříznivého stavu nesložili zbraně a stále se pokoušeli o zvrat. Domácí však již měli zápas pod kontrolou a spolehlivá obrana s brankářem Zachem zvoleněveské pokusy s přehledem zlikvidovala. Účet na 5:1 uzavřel sedm minut před koncem Hoffmann a domácí mohli slavit záchranu v soutěži.
Zhruba 120 diváků vidělo zajímavé utkání, které dostalo "grády" až ve druhé půli po vyrovnávací brance hostů, pro které je výsledek dosti krutý, i když domácí zvítězili zcela zaslouženě, neboť měli evidentně větší vůli po vítězství a hlavně skvělou koncovku, když z tlaku po změně stran proměnili většinu šancí. Řízení utkání bylo svěřeno diviznímu rozhodčímu Švagrovi s asistenty Hájkem a Zíkou, na něž dohlížel delegát svazu Hlavnička. Rozhodčí, jak již bylo zmíněno, utkání trochu podcenil, ale jako zkušený divizní arbitr si chybu uvědomil, ve druhé půli přitvrdil a zápas zcela suverénně dovedl do zdárného konce. 
Závěrem malá pikantnost. Na konci minulého týdne byla Sokolu Družec krajským fotbalovým svazem nabídnuta účast v IB třídě, což samozřejmě přijal. Uvolněné místo v přeboru bylo dle soutěžního řádu hned po utkání nabídnuto poražené Zvoleněvsi, která ho přijala a tak i ona po uhrazení poplatku za postup mimo pořadí bude do OP zařazena. Tím pádem se uvolnilo místo i ve třetí třídě, na které však žádný tým, který měl nárok na postup (Pletený Újezd či Zlonice B), nereflektoval, takže dle soutěžního řádu zůstane v soutěži lepší poslední, což jsou Bratronice.

LIDICE: Zach - Štika, Kytýr, Vysloužil Vlad., Řepa, Rudek, Hoffmann, Falout (85. min.Topka ml.), Tyburec, Radosta, Vysloužil Tom. Tren.:Topka st.

ZVOLENĚVES: Truhlář - Hromádka, Klain, Plzák (74. min. Kinter), Valer, Petržíla, Kejzlar, Radošinský, Holub (46.min. Kučera Dav.), Kučera Mich.(87. min. Pudil), Suchánek (80. min. Myšák). Tren.: Hanzlík

- frč -