Jiří Hondl: Nemám rád neupřímnost a pokrytectví

V klubu lídra divizní skupiny B zažili na konci loňského roku nepříjemnou situaci. Sokol Hostouň, pro mnohé neočekávaně, opustil trenér Zdeněk Hašek (50). Příští pondělí přitom pro první mužstvo začíná zimní příprava. Před předsedou klubu Jiřím Hondlem a jeho spolupracovníky začal hektický a náročný fotbalový čas už týden předem…

Proč došlo k okamžitému ukončení spolupráce s trenérem Haškem?  
Neřekl bych, že šlo o nějaký okamžitý proces. Je to dlouhodobější záležitost. Se Zdeňkem Haškem se to táhne v podstatě od léta. Nejprve to byly Zbuzany, pak Vyšehrad, teď zase Zbuzany a kdo ví kdo ještě. Nakonec Litoměřicko. Nebaví mě a ani další lidi v klubu řešit pořád dokola nějaké trenérovy nabídky a vést o tom nekonečné debaty. Odvádí to koncentraci od daleko podstatnějších věcí. Buď chci, nebo nechci pro klub pracovat. To je samotný základ každé spolupráce. Upřednostňuji dlouhodobější, koncepční práci s lidmi, o které je možné se kdykoliv opřít a kteří se maximálně soustředí na svou práci pro klub. Ten stav nebyl dále udržitelný a logicky následovala dohoda, na základě které jsme to vzájemně ukončili.  

Jak jste se s tímto faktem osobně srovnal?
Nedávno, myslím, že to bylo někdy v polovině prosince, se Zdeněk Hašek v médiích vyjádřil, jak je po všech stránkách se svým působením v Hostouni spokojený. Neuběhlo ani čtrnáct dnů a všechno je jinak. Moc tomu nerozumím, zejména po tom všem, co jsme pro něj v klubu udělali. Nejde ani tak o to, že odchází, to je ve fotbale běžná věc, ale o způsob samotný. Nepřipadá mi normální, že sedím s lidmi v klubu, diskutujeme o zimní přípravě, jarní sezoně, a přitom se trenér promenáduje na tréninku jiného klubu. Pro mne je to ohromné zklamání. Hlavně v té lidské rovině. Nemám rád neupřímnost a pokrytectví. Přesto všechno bych rád Zdeňku Haškovi chtěl poděkovat za odvedenou práci pro klub. Po fotbalové stránce to nemělo chybu a je škoda, že se rozcházíme nad rozdělanou prací. 

Druhý lednový týden vstoupí áčko do přípravy. Povede ji dosavadní asistent Čurda?
Tak předně Martin Čurda je jeden z trenérů. Neměli jsme to postavené na hlavním trenérovi a asistentovi, ale na trenérském tandemu, ve kterém byly rozdělené role. Takto to chlapi chtěli mít postavené. Takže normálně jedeme dále. Na našich nejenom tréninkových plánech se nic nemění. Do přípravy vstupujeme jak z pohledu mužstva, tak realizačního týmu bez dalších změn. Chvílemi mi to připadá jako epizoda ze špatné grotesky. Vedoucí tým soutěže mění jednoho z trenérů. To je docela rarita.

Z kolika adeptů na post kouče nyní vybíráte?
Uzavřeli jsme to před pár dny. V současné době vedeme jednání se třemi trenéry. Jde nám hlavně o to, abychom se potkali v názorech na fotbal, a také po lidské stránce si musí vše sednout. Není to jenom o fotbale. Nejsme profesionální klub a náš fotbal máme postavený na jiných atributech a jiné klubové strategii, než se na první pohled může zdát. Chceme trenéra, který bude schopen plynule navázat na současný stav toho, čeho jsme doposud dosáhli, a posunout to o úroveň výš. Předpokládám, že do zahájení přípravy budeme mít jasno. Někdy je i dobře, že není moc času nad tím do hloubky přemýšlet, a nechat se zkrátka vést intuicí. Za posledních patnáct let, kdy jsme se začali z okresní soutěže odrážet nahoru, to bude teprve třetí trenérská změna. To myslím hovoří za vše.

Sokol minulou sezonu ukončil na druhém místě, nyní je po podzimu první. V čem je mezi oběma událostmi největší rozdíl a v čem největší podoba?
Předchozí umístění je výsledkem celé sezony. Z tohoto pohledu je to neporovnatelné. Podzimní první pozice je zatím průběžným výsledkem, který nás těší, ale také zavazuje pro jarní část soutěže. Laťku jsme si sami posadili vysoko a nechceme ani na jaře ustoupit z pozice lídra. Podobné jsou si tím, jak jsme těchto výsledků dosáhli. Hrou, kterou jsme předváděli, a i když jsme podzim dohrávali zdravotně v troskách a měli i trochu toho fotbalového štěstíčka, mužstvo se semklo a šlo za výsledkem a cílem, který jsme si na začátku sezony dali. Trenéři, realizační tým, mužstvo, všichni udělali pro úspěch maximum možného. Už druhou sezonu se držíme na špičce soutěže. To je dobrá vizitka pro klub i hráče, prostě pro všechny, kteří se na tom podílí. 

Na druhého v tabulce máte náskok pouhý bod, přitom čtyři zápasy před koncem podzimu jste mohli nahrát daleko větší rozdíl. První příčku jste uhájili až výhrou v posledním patnáctém kole… 
Je za námi generační obměnu mužstva. Kádr, když pominu Petra Trappa, Tomáše Marka a Jirku Kabeleho, se věkově pohybuje v průměru 20 až 21 let, takže je hodně mladý. Ti kluci mají fotbalově vše před sebou. Logicky z toho vyplývá, že tým potřebuje čas na to, aby vyzrál. Na podzim jsme nezvládli dva domácí zápasy. S Březovou a Meteorem. To vnímám jako zbytečně ztracené body. Prohráli jsme v Neratovicích, které nám dlouhodobě nesedí a se Zbuzany na jejich hřišti, které jsou v tabulce na druhém místě. Pokud bychom se u nich vyvarovali individuálních chyb, mohli jsme tam bod vyválčit.

Na kolik postů sháníte posily?
Na konci podzimu jsme měli problémy na pozici stoperů. Petr Trapp a Jakub Hanuščík byli zraněni, Dunderovič je mimo hru zdravotně dlouhodobě. Dohrávali jsme soutěž s mladým Davidem Vidunou a dorostencem. K řešení může být střed zálohy a klasická desítka. Obecně lze říci, že bychom snesli do každé řady jednoho hráče. Pracujeme na tom. 
V novém roce všem našim příznivcům, partnerům, hráčům a fotbalovým nadšencům bez rozdílu barvy dresu přeji do osobního i pracovního života jen samé úspěchy, štěstí a pohodu. Všem ať se nám vyhýbají neduhy a užíváme si pevného zdraví, neboť to ostatní již se zdravým tělem i duchem jde lépe. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí