Petr Bartoš: Největší radost v Baníku mám z dětské základny

Fotbalisté Baníku Libušín jsou jako mnohé další kluby v plné zimní přípravě. Baníkovci z krajského přeboru mají za sebou jedno slavné vítězství na umělce, když přehráli divizní Hostouň. Ovšem v zimní přípravě se obvykle skládá tým na jarní část sezony a v Libušíně navíc dávají do pořádku hřiště několikrát zničené divokými prasaty. Co nového v klubu nám prozradil prezident Baníku Petr Bartoš. 

V jakém stadiu je rekonstrukce travnaté plochy?
Teď, v období vegetačního klidu, se na něm nic neděje. Zhruba desátého března je svolána první brigáda, položíme nové travnaté pásy a do týdne bychom hřiště chtěli dát dohromady. Pak mu dáme nějaký čas na regeneraci. V dubnu, když všechno dobře půjde, chceme začít hrát zase doma. 

Prasata se po hřišti od konce podzimu prošla několikrát. Jaké vznikly finanční škody?
Počítám, že nás rekonstrukce vyjde asi na sedmdesát tisíc korun. Pojišťovna nám nic neuhradí, všechno musíme zaplatit sami. 

Sotva jste provedli proti kancům opatření, proklouzli na hřiště znovu. Vyřešili jste tento problém jednou provždy?
V současné době svařujeme nový plot. Až bude nainstalovaný, už by se prasata na hřiště dostat neměla. Kromě toho myslivci dostali povolení na jejich odstřel, ale divočáci se u nás od té doby neukázali... (usmívá se). 

Co nového se děje v prvním týmu Baníku?
Kádr máme konsolidovaný. Akorát jsme přišli o dva hráče, kteří odešli do Kopaniny. Zkoušíme udělat jednoho až dva hráče, útočné typy, ale zatím nic konkrétního neřeknu. Z osobních důvodů nám skončil trenér a naštěstí jsme se domluvili s Martinem Novým. 

Koukáte po posilách do vyšších soutěží?
Koukáme i tam, ale také do jiných krajů. Zjistil jsem, že je lehčí sehnat hráče pro krajskou úroveň než třeba do okresu nebo B třídy. 

V krajské soutěži jste nováček. Máte za sebou půlku sezony. Je těžké kraj utáhnout finančně?
Je to hodně těžké, ale nepřekvapilo mě to. Rozpočet na sezonu máme šest set až sedm set tisíc korun. K tomu nám přibyly dvě pokuty za inzultaci rozhodčího a za delegáta ve výši třicet a padesát tisíc korun. 

Díváte se v budoucnu do divize?
Tam ne. Kraj je pro nás v téhle době strop. V kraji se nechceme držet za každou cenu, ale dokud na to budeme mít, tak budeme kraj hrát. 

Jak je na tom Baník s dětskou základnou?
Před devíti roky jsme měli asi deset dětí. Nyní jich u nás hraje fotbal kolem devadesáti a pořád přicházejí další. To mi dělá největší radost. Ovšem velký problém je sehnat k nim trenéry. 

Chystáte se stavět nové hřiště?
Zatím si musíme vystačit se stávajícím hřištěm. Máme ideu položit místo škváry vedle umělou trávu. Záleží na tom, jestli se nám podaří sehnat dotaci. Když nám s tím pomohou zastupitelé Libušína, tak do tří let bychom umělou trávu mohli položit.

-red-

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí