Josef Drahota: Předpokládám, že odstoupí celý výbor

Zimní příprava ve fotbalovém SK Kladno se chýlí ke konci. Ovšem ke konci ani ke startu očekávaných změn kolem stadionu, vedení organizace či prvního týmu se zatím stále neschyluje. V rozhovoru pro Vaše Kladno to ostatně potvrdil i předseda klubu Josef Drahota (70). 

Říkal jste, že si v prvních týdnech nového roku prověříte, v jakém je klub stavu. Co jste shledal?
Ještě není ukončena kontrola jednotlivých činností v rámci SK Kladno. Vzhledem k tomu, že prověřování se týká i ekonomické oblasti, je nezbytné, dříve než bude prověrka ukončena, aby byla definitivně za loňský rok ukončena i účetní evidence, nebo ještě lépe, aby bylo vypracováno přiznání k dani z příjmu za rok 2018 pro finanční úřad. Termín pro toto přiznání, vzhledem k tomu, že nemáme daňového poradce, je 31. března.

Dojde k zamýšleným personálním změnám?
Když ne jinde, tak určitě na mé pozici v klubu. Jak jsem avizoval již dříve, chci skončit už vzhledem k věku. Předpokládám však, že odstoupí celý výkonný výbor. O změnách rozhodne valná hromada spolku SK.

Posunulo se jednání s městem o koupi stadionu? 
Jednání s městem probíhají. Nikdy jsem se netajil tím, že pokud by se našel zájemce s výhodnější nabídkou, například chtěl do klubu i finančně vstoupit a provozovat fotbal, potom bych jej upřednostnil.

Trváte na spodní hranici částky prodeje, která je zhruba 36 milionů korun? 
Trocha nepříliš staré historie. Původní představa byla taková, že SK dostane od města za stadion 45 milionů korun. Tuto částku kdysi představenstvo města odsouhlasilo a dokonce nám, SK Kladnu, poskytlo místo roční dotace první část splátky ve výši 11 milionů korun. Osobně jsem byl před představiteli města tehdy otázán, jak si představujeme další pokračování. Odpověděl jsem, že se pokusíme fotbal v Kladně provozovat na co nejvyšší úrovni i za cenu půjček až do výše uvedené částky, to je 45 milionů korun. Poté, pokud se nepodaří dojednat vstup silného ekonomického subjektu do fotbalu, bude fotbal v SK řízeným způsobem převeden na úroveň, na kterou budou stačit finanční prostředky. Tehdy proti tomuto plánu nikdo ze zástupců města nic nenamítal. Tuto první splátku jsme však museli po dvou letech městu vrátit a navíc s úroky 300 tisíc korun. To proto, že se nepodařilo získat souhlas s převodem stadionu z SK na město od ministerstva financí. Osobně jsem spolu s dalšími kolegy v této věci navštívil tehdejšího ministra financí Janotu. Ten přede všemi přítomnými prohlásil, že v tom nevidí žádný problém, že pro ministerstvo je vítanější, pokud bude stadion, do kterého vložil stát finanční dotaci, ve vlastnictví města, a okamžitě nařídil svému podřízenému, aby požadovaný souhlas vyhotovil a předložil mu jej k podpisu. Než byla tato záležitost realizována, ministr skončil ve své funkci a poté zemřel. Potom už nebyla „politická vůle“ záležitost řešit. Na celé záležitosti je pikantní to, že v předmětném roce, vzhledem k tomu, že město požadovalo vrácení celé částky včetně úroků, SK nedostalo z města ani korunu na celý roční provoz včetně mládeže. Samozřejmě, že finance jsou důležitou složkou připravovaného prodeje stadionu, neboť je třeba vyřešit závazky klubu. Situace je taková, že máme odhad nezávislého soudního znalce, kterým stanovená cena za nemovitosti SK přesahuje 90 milionů korun. Město Kladno si nechalo zpracovat odhad, který je méně než čtyřicetiprocentní z výše uvedené ceny…

To stále vypadá na běh po dlouhé trati. Jak jste spokojený s přípravou prvního mužstva? 
Co se týče dosavadních výsledků zápasů odehraných v rámci zimní přípravy, panuje určitě spokojenost. Zkušenost nás však učí, že tyto výsledky není dobré přeceňovat. Pokud projdeme se stejnými výsledky celou jarní částí soutěže, bude to jistě radostné. Odešel jen Nesládek do Tatranu Rakovník a za něj přišel Václav Kraus. V kádru jsou též dorostenci Stříška a Pospíšil. Projednávaný příchod útočníka Stratila se neuskutečnil.

Máte ještě v plánu vybudovat novou umělou trávu místo současné nevyhovující?
Povrch hřiště s umělou trávou je nutné renovovat. Zátěž, kterou toto hřiště prochází, je enormní, a není proto divu, že kvalita je špatná. Samozřejmě i o tom jednáme v rámci prodeje stadionu.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí