Petr Fiala: O Plekance mám zájem

Posledního dubna byl hokejový trenér Petr Fiala (59) oficiálně představen jako nový kouč Komety Brno. Pro bývalého hráče i trenéra extraligového Kladna je to dosavadní trenérský vrchol. V exkluzivním rozhovoru pro Vaše Kladno potvrdil zájem o hvězdného útočníka Tomáše Plekance a Kladnu v první extraligové sezoně po postupu předpovídá daň většiny nováčků.

Vnímáte brněnské angažmá jako vrchol trenérské kariéry?
Asi jo (usmívá se). Určitě ano. V Brně je už dlouho hokejový boom, Kometa patří mezi absolutní špičku českého hokeje. Když jsem vedl v extralize Kladno nebo Jihlavu, hrálo se v dolních patrech tabulky. To samé se dá říct o mém angažmá u prvního týmu Olomouce. Postoupili jsme do extraligy a první sezonu jsme měli starosti se v ní udržet. O špičku tabulky jsem tedy hrál jen v první lize. Věřím, že mě s Kometou čekají pocity z extraligové špičky tabulky. 

Máte trému z vedení takového mančaftu?
Trému budu mít až před prvním mistrákem. To mám trému vždycky, ať už jsem vedl děti nebo dospělý tým. Vždycky chci vyhrát první zápas mistrovské sezony, abychom ji dobře začali (směje se). 

Vyvíjí na vás v Kometě tlak kvůli dosažení úspěchu?
Tak rozdíl mezi tlakem rodičů dětí, které jsem vedl v Olomouci, a atmosférou kolem Komety cítím od prvního dne. Mužstvo Brna i s realizačním týmem má výborný charakter. Ale tlak na úspěch necítím. Naopak, když jsme mluvili o představách jak by měla vypadat nová sezona, tak vůbec nezaznělo, že musím být s mužstvem po základní části první. Po nás se chce, abychom došli co nejdál v play off. To je prioritní. 

Jak se rodil vztah Fiala - Kometa?
Na konci února jsem se dozvěděl, že chce se mnou mluvit šéf klubu Libor Zábranský, druhý den mi zavolal a za dva dny poté jsme podepsali smlouvu. Jak na mě přišel, na to jsme se ho neptal. Vím, že sondoval (směje se). Byl jsem překvapený, to přiznávám. Původně jsem si myslel na béčko Brna, nad kterým v klubu kalkulovali, ale nakonec se tenhle záměr neuskutečnil.

Přestěhoval jste se z Olomouce do Brna?
Nemusel jsem. Žiju v domě asi čtyřicet kilometrů od Olomouce směrem na Brno. Nyní to mám šestačtyřicet kilometrů na zimák Komety. To není zase tak daleko, abych se musel stěhovat...

Kdy začne Kometa s letní přípravou?
Příští úterý začneme s mladými, týden na to se zapojí už všichni. 

A bude mezi nimi Tomáš Plekanec, o kterého má Kometa údajně zájem?
Asi nebude, protože bude v Kanadě. Ale uvítal bych ho. Zájem o něj mám. Ovšem kromě Komety má o něj zájem jistě více oddílů, třeba zůstane v Kladně. I když nevím, že by chtěl hrát o záchranu. Myslím, že Kladno jako nováčka boj o záchranu čeká. 

Mluvili jste spolu?
Mluvili. Gratuloval jsem mu telefonicky po postupu Kladna do extraligy a jediné, o čem jsme mimo toho hovořili, bylo moje pozvání na tradiční kladenský tenisový turnaj nejen hokejových osobností Edy´s Cup. Ten se koná pětadvacátého května a Tomáš se mi z něj omluvil právě kvůli odletu do Kanady. Uvidíme, jak se sám rozhodne.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí