Na hokejovém šampionátu v Bratislavě a Košicích rozhodoval v pruhovaném dresu na lajně osm utkání a tři proseděl na tribuně jako náhradní rozhodčí. Kladeňák Jiří Ondráček, jeden ze čtyř sudích na mistrovství světa, další boje našich hokejistů bude už dnes večer sledovat z pohodlí domova či s přáteli. 

Pískal jste na svém prvním mistrovství světa. Zažil jste něco výjimečného? 
Na první účast na turnaji jsem s počtem odpískaných zápasů velmi spokojen. Velkým zážitkem byl hned úvodní zápas na turnaji Finsko - Kanada. Spousta skvělých hráčů z NHL a já s nimi na ledě. Postupně zážitky gradovaly, například skvělou atmosférou při utkání Slováků s Německem či Švédska se Švýcary.

Váš pocitově nejtěžší zápas na rozhodování?
Nejtěžším zápasem na rozhodování byl duel Slováků s Němci. Domácí navíc cítili křivdu z předešlého utkání s Kanadou, kdy prohráli v poslední minutě. Takže před zápasem jsme jako rozhodčí pociťovali tlak na kvalitu našeho rozhodování v průběhu zápasu. Ačkoli Slováci i tento zápas prohráli v poslední minutě, my jsme byli za náš výkon pochváleni.

Dalo by se o některém z dalších zápasů říct, že jste ho užil na pohodu?
Užíval jsem si každý zápas. Ať už díky hvězdám z jednotlivých týmů nebo perfektní atmosféře v Košicích i Bratislavě. Po celou dobu mistrovství jsem měl velice atraktivní zápasy, užíval jsem si každý.

A po hokejové stránce, který z nich byl podle vás nejkvalitnější?
Byly dva. Poslední utkání v bratislavské skupině Rusko - Švédsko. Zápas se hrál ve vysokém tempu, před skvělou bouřlivou atmosférou. Druhým bylo poté čtvrtfinále Rusko - USA. To byla skvělá podívaná na hokej světového formátu.

Leží vám v hlavě nějaký sporný moment?
Naštěstí se v mých zápasech žádný sporný moment neobjevil. V jiných ale ano a většinou se to týkalo uznání či neuznání gólu z důvodu hraniční situace v brankovišti.

Zdůvodnili vám, proč spolu s dalšími nepokračujete?
Ano. Důvodů bylo hned několik. Prvním, že český tým postoupil do závěrečné fáze turnaje. Dalším i to, že se nám všem čtyřem českým rozhodčím na turnaji velice dařilo, ale nemohli nás všechny pustit dál. Z šestnácti hlavních rozhodčích postoupilo dále osm, ze stejného počtu čárových šlo dále pouze šest. Konkurence byla velká. Měli jsme zajištěný hotel do soboty, takže jsme odjeli už dnes.

Jak si podle vašeho mínění povedou naši s Kanadou a jaké medaile kdo vybojuje?
Věřím, že český tým má na to, aby Kanadu porazil a postoupil do finále. V něm podle mne narazí na suverénní Rusko.

Co vás čeká nyní až do začátku extraligy?
Na přelomu července a srpna extraligový seminář, kde nás budou testovat pro příští sezonu. V průběhu července už ovšem začnou první přátelská utkání, takže času na odpočinek není mnoho. 

-red- 

 

 

 

Odpovědět