Trenér Patera: V extralize jsou chytřejší hráči

Pavel Patera má za sebou sezonu v roli asistenta trenéra Miloslava Hořavy v extraligové Mladé Boleslavi. Při svém pobytu v Kladně poskytl naší redakci exkluzivní rozhovor.

S Kladnem jste loni smůlovatě do extraligy nepostoupili, teď v ní máte odtrénovanou sezonu. Jaká byla pro vás, coby nováčka v této soutěži, na postu trenéra?
V Boleslavi jsem velmi spokojený. Jsem rád, že jsem mohl s Milošem Hořavou pokračovat a nově spolupracovat s Radimem Rulíkem, s nimiž jsme tvořili trojici trenérů u prvního týmu. Pro mě to byl rok výborné trenérské školy. Jsem rád, že budu s Radimem pokračovat.

Změnili jste s Milošem radikálně své tréninkové metody oproti první lize?
Myslím, že jsme vůbec nic nezměnili. Chtěli jsme hrát hokej, který jsme hráli v Kladně. Ale v týmu jsme toho změnili dost (usmívá se). Hráči podle nás musí podávat vždy stoprocentní výkony. 

Co čeká Kladno v extralize? Více taktiky, méně bruslení?
Nevím, jaký bude Kladno mít kádr. V extralize jsou chytřejší hráči. Lépe, než hokejisté v první lize, dokážou číst hru. Vypadá to, že extraliga je taktičtější, pomalejší, ale rychlost má. Řekl bych spíše, že první liga je splašenější. Čtení hry je důležité. 

Předpokládám, že vaší trenérskou metou je získat s týmem mistrovský titul. Máte ještě svůj další cíl?
Samozřejmě se chci ještě zlepšovat. I trenér se učí celý život. Hokej, i když to třeba fanouškům nemusí tak připadat, přináší neustále nové poznatky. Trenér samozřejmě nesmí s vývojem ztratit krok. Jakmile zakrníte, nemáte šanci. 

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí