Josef Poláček: Doufám, že stadion opravíme co nejdříve

Na kladenském zimním stadionu má za sebou 43 roků u ledu. A to doslova. Jeho současný ředitel Josef Poláček (63) nastoupil k hokejovým „ledařům“ v roce 1976. Nyní se svou partou připravili led pro extraligové rytíře.

V čem nejvíce se liší příprava ledu v letech 1976 a 2019?
V odlišném způsobu chlazení. Tehdy k výrobě ledu byla potřeba solanka, v současné době se už nějaký čas využívá čpavek. Dřív byl o práci v zákulisí stadionu mnohem větší zájem, teď marně čekáme, že se u nás objeví mladí kluci, které bude práce kolem ledu zajímat a hlavně bavit. 

Kolik lidí se o výrobu ledu v Kladně stará?
Kromě mne a mého zástupce jsou provozní elektrikář a čtyři strojníci. K nim patří tři ledaři. Ti všichni obstarávají první plochu. Na druhé ploše mám tři lidi na stálý pracovní poměr a bereme na sezonu brigádníky. Většina brigádníků se po létě pravidelně vrací. Letos jsme začali s ledem o něco dříve, než je zvykem a zvládli jsme ho vyrobit se ctí. Lépe neumíme (usmívá se). Však jsem také své partě za to poděkoval. 

Sezonu co sezonu si hokejisté v těchto vedrech na led občas stěžují. Kdy se v sezoně ozvou první pochvaly?
Na počasí skutečně v tomto případě hodně záleží. První chvály na kvalitu ledu přicházejí, když je uvnitř stadionu vlhkost vzduchu 65 procent. To je bezproblémový led. Ale není to záležitost jen letních veder, která mnohdy panují do konce září, kdy už soutěže jedou naplno. Jsme v extralize, takže očekávám čtyř i pěti tisícové návštěvy. Pokud například tohle kvantum lidí, než vejde na stadion, třeba zmokne, pak se na tribunách z nich začne voda odpařovat a vlhkost vystřelí nahoru. Tím led trpí. Na druhé ploše s tím problém nemáme, tam funguje několik sezon odvlhčení, které se nad první plochu namontuje až s rekonstrukcí střechy. 

Rekonstrukce snad začne co nejdříve. Dostanete volno, abyste se na stavbě nepletli?
Kdepak. Zaprvé budeme při rekonstrukci pomáhat a zadruhé v provozu zůstane druhá plocha, aby hokejisté měli kde trénovat. Doufám, že stadion opravíme co nejdříve.

Když jsme u hokejistů. Projevil někdo z nich v poslední době zájem pracovat na stadionu ve vaší partě?
I když nabízíme podle mne výborné pracovní podmínky s mnoha dny volna navíc, tak hokejisté mají zřejmě jinou představu o práci po kariéře. Poslední hokejisté, kteří na stadionu pracovali, byl bývalý ředitel stadionu Zdeněk Hrabě a Zdeněk Landa, první kladenský mistr republiky. Toho jsme potkávali na vrátnici stadionu. 

Po sezoně přecházíte do věku s nárokem na důchod. Zůstanete?
Rád bych byl při rekonstrukci stadionu (usmívá se). 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí