Extraliga se blíží. Sudí Ondráček chválí Kladno za Barinku

V současné době je nejznámějším hokejovým rozhodčím z Kladna. Má za sebou světový šampionát i finále extraligového play off. Čárový sudí Jiří Ondráček před zahájením nového ročníku kvituje zavedení Trenérské výzvy, tipuje největší favority soutěže a chválí Kladno za nové tváře v týmu. 

Které novinky vás rozhodčí v extralize čekají?
Jedinou novinkou v pravidlech je Trenérská výzva, což je přezkoumání brankových situací, které si vyžádá trenér v oddechovém čase. K tomu se zavádí nový videosystém. Pokud dá přezkoumání trenérovi za pravdu, má nárok v utkání na další výzvu. Jestliže se trenér při výzvě mýlí, jeho nárok na další výzvu v zápase zaniká. Výzva zápas nikterak nezdrží. 

Dokážete si reálně představit, jak výzva bude v praxi fungovat?
Tuhle novinku vítám. Výzva pomůže i rozhodčím. Dosud jsme neměli možnost prozkoumat sporné situace před brankářem. Často jsme udělali správná rozhodnutí, ale také často tomu nikdo nevěřil, protože nebyla možnost situaci okamžitě prozkoumat. Stejně jako nebyla šance okamžitě napravit špatné rozhodnutí. Trenérská výzva je plusem pro extraligu. 

Před extraligou jste byl na čáře při mnoha přípravných zápasech i při utkání českých týmů v Lize mistrů. Prozraďte váš tip na špičku extraligy.
Podle mého názoru bude hodně silný trojlístek Liberec, Sparta a Třinec. Hlavně v útočné síle. Tahle mužstva mají neskutečně nabité útočné lajny. V nich hrají vyhlášení střelci a velká jména pro českou extraligu. 

Několikrát jste se objevil na ledě při duelech kladenských Rytířů. Jak na vás působí jejich síla?
Jako Kladeňák jim držím palce, aby byli v extralize i další sezony. Když jsem je v Kladně pískal, nevyhrálo nad jediným extraligovým týmem. Z toho soudím, že to bude mít hodně těžké. Chválím klub za nové příchody Barinky a Valského. Pokud zůstane Salák, je to ještě větší plus. Barinka může mladým klukům předat své zkušenosti, oni uvidí jeho přístup k hokeji nejen na ledě, ale i v kabině. Tohle Rytíře posune dopředu. Podobný efekt může mít přítomnost gólmana Saláka na ostatní brankáře. A Kuba Valský, to je příběh sám o sobě. Vrací se v něm generace, kterou si Kladno ještě v extralize kdysi nechalo utéct. Byl bych jenom pro, aby se vrátili ještě Piskáček, Knotek, Eberle... 

Jan Murárik

ondrajiri

Jiří v létě pískal několik zápasů Kladna

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí