Pro Kladno odvedl jako hráč i jako trenér mnoho užitečné práce. V posledních letech ho trenéřina zavedla na Moravu, kde však na hokejové Kladno nezapomněl. Dnes se Petr Fiala na zimní stadion Rytířů vrací jako kouč brněnské Komety.

Připravovali jste se na Kladno nějak speciálně?
Připravovali jsme se jako na každý zápas, jenom jsme si něco řekli k Jaromírovi. To si samozřejmě nechám pro sebe. 

Nasadíte na něj Tomáše Plekance, který je pověstným hlídacím psem protivníkových hvězd?
Venku to dost dobře nejde. My jako hosté musíme střídat první a domácí si můžou vybrat, koho pošlou na led. Bylo by fajn, kdyby Tomáš v Kladně mohl plánovaně Jardu hlídat. U nás doma to půjde (směje se). Dneska se o to hráči musejí rozdělit a Jardu hlídat všichni. V jeho věku je pořád obrovská hvězda. Ale Kladno teď není jen o Jardovi. Rytíři mají sebevědomé šikovné kluky. 

I vy máte šikovné mládí. Zvláště nastupující hvězdu šestnáctiletého obránce Stanislava Svozila. Je to skutečně tak velký talent českého hokeje, jak se o něm vypráví?
Zatím je výrazný, opravdu dobrý hokejista. Přirovnal bych ho v jeho věku ke kladenskému Jirkovi Dudáčkovi. Ten na konci sedmdesátých a na začátku osmdesátých let byl v šestnácti podobně výrazný talent, který chtěli v NHL. Ale na rozdíl od současné doby Jirku do NHL tehdejší režim nepustil. Standu v tom, aby se do Kanady dostal, všichni podporujeme.

V kladenském hokeji jste prožil mnohé. Už na vás padla nostalgická nálada?
To je brzy. Asi to na mne padne, až budu přímo na zimáku. Přeci jen jsem v Kladně jedenáct sezon přerušených vojnou hrál a také dva roky trénoval s Edou Novákem. Kladno mi pomohlo, nikdo mi v Kladně nikdy neublížil. Já tam byl spokojený. Oba fanouškovské tábory, které se dnes sejdou, jsou fantastické. Jsem zvědavý, jak Kladno přijme Tomáše Plekance. Doufám, že na něj nikdo nebude pískat. Sám Tomáš je prý na to také zvědavý. Myslím, že bude rád za podporu od domácích fanoušků. 

Jan Murárik

Foto: hc-kometa.cz