Po dvou prohrách v řadě na domácím ledě mu nebylo do řeči. Slova promýšlel a pak téměř šeptal. To ale neznamená, že by Jaromír Jágr zlomil nad svým týmem hůl.

Co se děje s rytíři v prvních třetinách? Dá se říct, že se v nich poslední dobou rozhoduje o porážkách Kladna…
Jako kdybychom se báli v úvodu hrát (kývá souhlasně hlavou). To je naše hloupost. Myslím si, že je to tíhou zodpovědnosti. Hráči se bojí hrát za stavu 0:0, jinak si to nedokážu vysvětlit. Jakmile prohráváme, nemáme co ztratit, strach jde stranou, začneme hrát. Možná je to tím, že soupeř už má nahráno, stahuje se. Těžko říct.

Je psychicky náročné, že jste dvakrát za sebou prohráli doma?
Je to těžší kvůli tomu, že předtím jsme byli doma úspěšní. Minulý zápas proti Litvínovu jsme si nezasloužili vyhrát, to jsme dělali hrozně moc chyb. Hlavně při našich přesilovkách. Posadili jsme je na koně, kdy jsme dostali dva góly při jedné početní výhodě… Což je ohromná chyba. Musíme to zvládnout dál. Hrajeme proti silnému Hradci, ale každý zápas je hratelný. Musíme se vyvarovat špatných začátků a něco získat.

Vnímáte, že se už hraje o všechno?
Beru věci, jak přicházejí. To, že člověk má nějaký náskok v půlce sezony, ještě nic neznamená. Sezona má dvaapadesát kol, když si extraligu uhrajeme, zasloužíme si ji hrát. Když ne, je to naše chyba. Všichni se snažíme dělat maximum. Někdo má lepší začátky, někdo střední pasáž, jiný konce. Záleží jenom na nás.

Koukáte v tabulce nahoru, nebo spíše pod sebe?
Spíš dolů.

Odehrál jste proti Třinci skoro dvacet minut. Jste po zranění fit?
Pořád mám problémy s třísly, ale hrozně moc mi pomáhá Petr Vampola. On je hráč, který táhne lajnu, dokáže puky zavést. Mně to hrozně moc usnadňuje. Klobouk dolů. Hraje výborně.

Proč podle vás tým pořád sužuje marodka?
To může mít různé příčiny. Buď jsme špatně trénovaní, nebo pro to neděláme maximum. Může to být i smůla. Nemyslím si, že jsme jediný tým, který prochází marodkou. Někteří hráči mají posunutý práh bolesti, jiní ne. Je pravda, že v NHL opravdu člověk musí mít zlomenou nohu, aby vynechal zápas. Tady je to o něčem jiném.

Co jste říkal na akci Legendy legendám? Vy jste na dresu měli podobiznu Eduarda Nováka.
Věřím, že to splnilo účel. Vždycky jsem zastáncem toho, že člověk by měl znát historii hokeje. Aby se posouval dál. A bez velkých hráčů jako byli Nový, Novák, Pospíšil, Kaberle bychom tady nebyli ani my. Každá taková akce, kdy vyzdvihneme legendy, které pro většinu byly vzorem, je skvělá.

-red-