V Kladně s hokejem začínal a v extralize s ním vybojoval bronzovou medaili. Tu zlatou Petr Ton získal až v pražské Spartě, kde nyní působí na postu sportovního ředitele.

Co si myslíte o řečech, že mnohé zápasy na spodku extraligové tabulky byly domluvené?
V době nepředstavitelných možností na sociálních sítích si neumím představit, že se něco takového domluví, aniž by se to pak nedostalo ven. Osobně jsem se nikdy nesetkal s tím, že by někdo někde nabídl za puštění zápasu peníze. Naše společnost je zřejmě zvyklá za vším hledat prodané či domluvené zápasy. Po sportovní stránce sestupem ohrožené týmy bojují o všechno, a pokud narazí na soupeře, který už není v ohrožení, tak ty výkony na ledě někdy vypadají jinak, než by fanoušek očekával. To neznamená, že to jeden z nich úmyslně po domluvě vypustil. 

Sparta po dnešním posledním utkání základní části může teoreticky v tabulce skončit na druhém místě. Je pro vás důležité být druzí?
Je. Z druhého místa jdete přímo do Ligy mistrů a my ji chceme hrát. Pro nás jde o prestižní soutěž a současně je to výborná možnost zviditelnit Spartu v Evropě. 

Hodnotíte jako kladenský odchovanec sezonu Rytířů v roli nováčka extraligy pozitivně?
Na to, že na začátku sezony byli pasováni na jasného sestupujícího, tak mě příjemně překvapili. Fanoušci jen potvrdli pověst skvělého bouřlivého publika. Bohužel, Kladno se do krize dostalo v nejhorší možnou chvíli. Ke klidu jim možná nepřidal ani humbuk kolem uzavření extraligy. Hodně kolem toho byli v jistou dobu slyšet Jirka Šlégr s Jardou Jágrem a ti si to dnes rozdají mezi sebou napřímo… Tohle byste dopředu nevymysleli. Podivné výsledky jdou tím pádem stranou (směje se).

Takže, jak to dneska dopadne?
Kladnu samozřejmě přeji záchranu a nechce se mi říkat, kdo sestoupí.

Sparta byla na konci loňského roku vehementně proti uzavírání extraligy. Pořád to platí?
Platí. Karlovy Vary tím, že do Vítkovic jely s juniorkou, ukázaly, jak by to v ní po uzavření soutěže asi mohlo vypadat… 

Jan Murárik
Foto: Sparta Praha