Radek Gardoň balí kufry a stěhuje se do Lucemburska

Podobná nabídka se neodmítá. Radek Gardoň uspěl v náročném výběru lucemburského hokejového svazu a tento týden si jede do malého knížectví vybrat bydlení. Od nové sezony má v Lucembursku učit hokej mládežnické týmy.

Jak se zrodila vaše nová kariéra?
Nabídl jsem se jako trenér mládeže hokejovému světu a ozvalo se Lucembursko. Tamní svaz mě zařadil do výběrového řízení na post trenéra mládežnických týmů. Celkem, pokud je mi známo, se nás o jedno místo ucházelo asi třicet. Mezi uchazeči byli například Fini, Švédi, Američané.

Čím jste zaujal?
Zřejmě třináctiletou zkušeností s vedením mládeže. K tomu přihlédli k mé hráčské kariéře a nabídli mi smlouvu k dvacítce, osmnáctce, šestnáctce a mám pomáhat dohlížet na ještě mladší hokejisty. K dospělým jsem se nehrnul.

V týdnu jedete do Lucemburska vybrat bydlení. Co bude dál?
První týden v září začínám trénovat a do Česka se vrátím poprvé asi na Vánoce. Zatím tam budu sám bez manželky.

Kterým světovým jazykem musíte umět mluvit?
S rodiči francouzsky, s dětmi německy a se staršími hráči anglicky. Německy se jakžtakž domluvím, francouzštinu se zkusím učit a patrně zpočátku nezbude mně ani jim, než stále ještě komunikovat v angličtině.

Nedávno jsme zveřejnili rozhovor s vaším synem, který už buduje mládežnickou kariéru ve Švédsku. S jakou jeho hokejovou předností jste ho na sever Evropy pouštěl?
Matěj je na tom dobře silově, má slušnou střelu a je herně chytrý. Věřím, že ve Švédsku zapracuje na bruslení.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí