Legenda evropského i kladenského hokeje Milan Nový je tradičně pravidelným divákem zápasů kladenských Rytířů. Často jej můžete potkat na zimním stadionu také při jejich tréninku. Před dnešním utkáním v Pardubicích se nám svěřil se svým názorem na hru Kladna.

Jakou změnu k lepšímu ve hře Rytířů očekáváte po reprezentační přestávce?
Musí zlepšit produktivitu a méně se nechat vylučovat. Zarazilo mě, kolik trestných střílení za sebou nedali. Na tom by měli kluci zapracovat. Hrajou dobře, ale ztrácejí zbytečně body. Potřebujeme vyhrát, když ne v Pardubicích, tak v pátek doma s Vítkovicemi. Výhrou bychom se přiblížili dvanáctému místu. Věřím jim. Když bychom se na dvanáctém místě udrželi až do play off, tak pak se může stát cokoli. Třeba můžeme skončit do desátého místa, což by byl velký úspěch.

Vy jste byl vyhlášený kanonýr a jste stále v některých kategoriích československým rekordmanem v produktivitě. Poradíte rytířům, jak mají penalty řešit?
Říkal jsem jim to. Když je špatný led a máte za sebou větší část zápasu, tak musíte počítat s únavou. Místo blafáku by měli volit tvrdou střelu. Vystřelíte-li z pěti metrů k tyči nebo mezi nohy brankáře, tak on málokdy stačí správně reagovat...

Co se vám na hokeji kladenského týmu líbí?
Bojovnost, chuť po vítězství. Bojovnost mají příkladnou. Ale neměli by přitom tolik faulovat. Zvláště ne ve střední třetině. Za to by měli dostávat pokuty do týmové kasy. Když zlepší disciplínu, porazí i silnější mužstva!

Kladno má po delší době v reprezentaci svého zástupce. Získal si i vás obránce Ticháček svou hrou?
Získal, je výborný. Udělal neuvěřitelný pokrok!

Jan Murárik