Trenér Neliba: K žádnému áčku už nechci, s dětmi si to užívám

Slavil velké tituly jako hráč i jako trenér. Bývalý věhlasný obránce Jan Neliba (63), člen Síně slávy kladenského hokeje, dal však velkému hokeji dávno vale a věnuje se v Kladně mládeži. Vede osmou třídu a v mladším dorostu pomáhá Janu Kreglovi. A právě mladší dorost s nimi vede svoji skupinu nadstavbové části extraligy. 

Kde hledat hlavní důvod, že se mladšímu dorostu nyní tolik daří?
Podle mne chtějí dokázat, že jsou dobří, že to není náhoda, ani chvilková záležitost. Naším cílem je dostat se v závěru sezony mezi nejlepší týmy v republice a oni za tím cílem jdou. Líbí se mi atmosféra, jaká mezi nimi panuje.

V čem je ta parta jiná, než když jste k ní před lety nastoupil?
Někteří hráči se v ní výrazně zlepšují. Je radost to sledovat. Jak říká můj šéf a trenér Honza Kregl, ještě tomu chybí nějaké detaily (usmívá se). Z mého pohledu by to někdy chtělo ve hře více obětavosti, ale obecně se jejich hra našim představám blíží. 

Vedete jednu ze skupin. Je ve vašich silách se na čele části soutěže udržet až do konce?
Když nebudeme mít větší marodku, tak udržet první místo ve skupině v našich silách je. Chybí-li v tomhle týmu dva tři dobří hráči, je to na jeho výkonech hodně znát. 

Je v extralize výkonnostně hodně týmů nad vaše síly?
Zahrajeme-li v plné sestavě a v optimálním herním rozpoložení, můžeme se měřit prakticky se všemi týmy. Jenom Sparta a Plzeň jsou podle mého názoru nad naše síly. 

Kolik silných individualit ve vašem týmu má na to, aby v hokeji pokračovali ve výrazných výkonech?
Nechci jmenovat, ale pět kluků má před sebou zajímavou hokejovou cestu. Záleží jen na nich, jestli z ní sejdou, nebo ne. Já koučuji osmou třídu, ta k nám přijde příští sezonu, a tam také nejsou vůbec špatní hráči.

Našel jste se na postu trenéra dorostu a žáků?
Mně se tahle práce moc líbí. Vyhovuje mi natolik, že už se k dospělému hokeji nechci vrátit. O žádné velké stresy nestojím (usmívá se). S dětmi si hokej užívám. Cítím totiž od nich pozitivní odezvu na naši trenérskou práci. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí