František Matula: Kazachstán mne mile překvapil

Hokejový obránce František Matula (20) zažíval velmi vytížené období. Reprezentoval Česko na univerziádě v Kazachstánu, po příletu zase musel rychle přepnout na režim WSM ligy, kde se Rytíři v play off potkají opět s Ústím nad Labem.

Co se ve vás mísilo za pocity, když jste se dozvěděl, že vás ve čtvrtfinále play off čeká Ústí nad Labem?
Jsou ve mně hořké zbytky vzpomínek z loňska, ale pro nás v současnosti je to velmi dobrá volba prvního kola play off, protože budeme cestovat na kratší vzdálenost. (usmívá se).

Před několika dny jste přiletěl z Kazachstánu, kde jste hájil české barvy na univerziádě. Jaký to byl zážitek?
Zpočátku jsem od toho očekával mnohem méně, než jaké to nakonec doopravdy bylo. Kazaši to měli zorganizované jako normální olympiádu a muselo je to stát velké peníze, protože tam měli opravdu všechno. Olympijská vesnice byla ohromná, každý stát měl vlastně svůj panelák. Jídlo fantastické, k dispozici jsme měli i bazén nebo třeba hernu. Cestu na zimní stadion jsme měli s policejním doprovodem. Bylo to opravdu fantastické.

Jak byste popsal samotné dějiště her, měli jste prostor i na cestování?
Po městě jsme se na moc míst nedostali. Navštívili jsme nějaké sporty, například krasobruslení mělo vynikající atmosféru, naopak po našem výjezdu lanovkou na horu jsme zjistili, že plánované Super G se zrušilo. Z Almaty jsme tedy moc neviděli.

S jakým pocitem jste Kazachstán opouštěl, překvapilo vás tam něco?
Mám výborný pocit z lidí, všichni byli moc přátelští. Hodně se s námi chtěli fotit a bavit se. Občas to byl teda s ruštinou trochu problém, ale sem tam došlo i na angličtinu.

Jak vypadal váš reprezentační výběr?
Parta si sedla úplně fantasticky. Byli jsme tam jako jeden za všechny a všichni za jednoho, což bylo parádní. Na pokoji jsem byl s Michalem Gutwaldem, z Kladna se známe už dlouho. Je to super kluk, teď momentálně hraje na Slovensku.

Nastoupila proti vám nějaká hvězda mezinárodního formátu?
V jednotlivých zápasech byl opravdu velký rozdíl. Například u Číny je vidět, že jejich hra jde postupně nahoru, ale kvalita je pořád úplně někde jinde. Zápas jsme vyhráli 16:0. Naopak za Kazachstán proti nám nastoupil výběr, ve kterém hrála celá lajna hráčů z KHL a myslím si, že jejich tým by se mohl rovnat vrcholu v naší první lize. Za Kanadu nastoupili kluci, kteří už byli draftovaní týmy ze zámoří, kvalita tam tedy byla fakt velká. Nejemotivnější zápas byl asi o třetí místo proti Kanadě, kdy nám bronzová medaile utekla o gól. Trošku jsme to oplakali, ale život jde dál. Takový je hokej.

Lukáš Jůdl


Počasí Kladno

Předpověď počasí