Trenér Veber: Postup je v hlavách hráčů

Hokejově vyrůstal v Kladně, ovšem největší úspěchy, několik mistrovských titulů, vybojoval ve Vsetíně. V polovině devadesátých let k nim přidal titul ze světového šampionátu. V současnosti Jiří Veber (48) působí jako asistent trenéra pražské Sparty a do Kladna se vrací, aby viděl hrát talentované hokejisty Rytířů včetně svého syna Václava. Ten má jako dorostenec za sebou dva zápasy za první tým.

Co říkáte současnému hokeji v podání Kladna?
Některé zápasy byly v podání Kladna pěkné. Vidím na jeho hráčích, jak těžce se prosazují, když se každý soupeř u nich chce na ně vytáhnout. Téměř každý tým v Kladně hraje jako o život.  

Může být za některými špatnými výsledky Kladna třeba úzké domácí hřiště?
Úzké hřiště je v Kladně už několik sezon a hráči by na něj měli být na konci každé sezony zvyklí. Takovou významnou roli ve výkonech Rytířů myslím nehraje. Když jsem hrával, tak pro mé pojetí hry by úzké hřiště asi vyhovovalo.

Máte dva syny, ten mladší válí za kladenský dorost i juniory, starší z hokejového světa zmizel. Už nehraje?
Starší studuje vysokou zemědělskou školu a hraje za Králův Dvůr. Jsem rád, že studuje a nesnaží se za každou cenu prosazovat v profesionálních soutěžích, protože si buduje život mimo hokej. 

Mladší má na prosazení se v profesionálním hokeji stále velkou šanci. Jak ho vnímáte?
Celá naše rodina ho sleduje. To, že hrál dva zápasy za áčko, je pro něj skvělou motivací. Věřím, že si všechno v hlavě správně srovná a nesklouzne k lajdáctví ani ve škole, ani v hokeji (usmívá se). Aby mu úspěchy nevlezly moc do hlavy, to si doma ohlídáme. 

Zvládl ve vašich očích náročný dospělý hokej?
Překvapilo mě, že po něm Pavel Patera sáhnul. Ale nebylo to špatné, i když jsem viděl, že je nervózní. Měl dobré momenty, ale myslím, že soupeř ho ještě pořádně neprověřil. Jezdím se na něj dívat, i když hraje za dorost a vyčítám mu trochu lehkovážný přístup při bránění. 

Připomeňte, kdy jste vy nastoupil poprvé za kladenské áčko?
Poprvé to bylo měsíc před mými osmnáctinami. Kladno v té době shodou okolností hrálo také první ligu. Porazili jsme Ústí nad Labem. 

Do Kladna nejezdíte jen kvůli vzpomínkám či synovi, ale také jako zástupce extraligového týmu, který vyhlíží možné doplnění kádru pro play off. Hodil by se vám někdo z Kladna, pokud náhodou Rytíři skončí dříve než v bojích o extraligu?
O tom, kdo by mohl Spartu doplnit, musí rozhodnout naše vedení s Pavlem Paterou jako zástupcem kladenského klubu. Mně osobně se líbí, a to není tajemství, Adam Kubík, kterého znám už spoustu let. Určitě se o něj zajímá více klubů. 

Může se stát, že sezonu dohraje v Kladně až do postupu z baráže. Má podle vás Kladno současnosti šanci tak daleko dojít?
Má, ale je to v hlavách hráčů, musí si věřit.

Jan Murárik

jirivaclav

Václav Veber prožil debut v áčku proti Přerovu


Počasí Kladno

Předpověď počasí