Rytíř Okegawa: Na kladenskou partu nezapomenu

Devatenáct kanadských bodů. To je bilance japonského útočníka Yuyi Okegawy (19) ve službách hokejových Rytířů v uplynulé sezoně. Gólem a dvěma asistencemi dal o sobě vědět také v play off. Jeho kariéra ovšem v Kladně končí.

V Česku hrajete hokej pět let. Dvě sezony za Kobru a zbytek v Kladně, od dorostu po juniory. Proč jste v necelých patnácti letech odletěl z Japonska zlepšovat svou hru právě do České republiky?
Když jsem doma v Yokohamě projevil zájem odletět někam, kde bych se hokej naučil hrát opravdu dobře, tak mi moje maminka sehnala kontakt do České republiky a všechno vyjednala. Poslala mě do Prahy k japonské rodině, kde už bydlelo několik japonských hráčů přede mnou i se mnou. Neuměl jsem latinské písmo, ani mluvit jinak než japonsky. 

Teď hovoříte skvěle česky a dokonce i velmi dobře zvládáte latinku. Ostatně, studujete na české střední zdravotnické škole v Praze, kde vás teď čeká maturita. Jak rychle jste se vypořádal s odlišnou kulturou?
Ze začátku jsem vůbec nic nechápal (směje se). Češtinu jsem se učil sám, žádné kurzy jsem nenavštěvoval. Ale šlo mi to docela rychle. Maturuji z češtiny, angličtiny, tu ještě musím pořádně dohnat a v odborné části mám kromě jiných například praktickou sportovní masáž. 

Co vás čeká po maturitních zkouškách?
O tom ještě nepřemýšlím. Chci pokračovat v hokejové kariéře, třeba v jiném klubu někde v Evropě. V Kladně to už nepůjde. Koukám po Německu nebo Francii, do Ameriky se mi zatím nechce. Do Japonska se nevrátím. Jenom tak na dva týdny za rodiči. 

Máte pocit, že jste se v Česku opravdu hokej naučil?
Mám a vděčím za to mnoha skvělým trenérům. V Kladně mne hodně naučili trenéři Vejvoda, Lidický a Tatíček, v Kobře pan Vrzal. 

V play off jste vypadli po boji s Českými Budějovicemi. Proč jste nepostoupili?
Nedávali jsme góly, to byl hlavní důvod. Na tuhle partu nezapomenu, potkali se v ní výborní kluci i hráči.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí