Zdeněk Eichenmann: V baráži by Kladno mělo stejné šance jako Dukla

Jeho jméno patří mezi ta, která ve spojení s historií kladenského hokeje nelze pomíjet. Sice už několik sezon trénuje hokejisty v Rakousku, ale na boje Kladna v první lize si vždycky čas rád udělá. Čerstvý padesátník Zdeněk Eichenmann se v našem rozhovoru vrací k vystoupení Rytířů v play off. 

Dá se na probuzení ze snu o baráži najít něco příjemného, pozitivního?
Na vystoupení Rytířů mě potěšilo, s jakým hráli nasazením. Líbila se mi skvělá atmosféra na kladenském stadionu. Hokej, který předváděli, nebyl tak špatný, jak někteří tvrdí. Mně se hlavně líbilo, že Kladno sérii nevzdalo ani za velmi nepříznivého vývoje. Souhlasím s trenérem Jihlavy Petrem Vlkem, který řekl, že jeho Dukla přehrávala Kladno při hře pět na pět. A tohle bylo asi rozhodující, proč jsme přes Jihlavu nepostoupili. 

Další jihlavský výrok byl o tom, že oni mají tým tři roky pohromadě…
Určitě je to daleko lepší cesta, než každý rok budovat mužstvo znovu. Nechci dělat chytrého, ale mužstvo s dlouhodobějším výhledem se mělo budovat hned po sestupu. Samozřejmě musíte udělat také všechno pro okamžitý postup, ale reálnější je vybudovat tým, který bude mít velkou šanci vrátit se do extraligy za dva tři roky. Netvrdím, že tohle mužstvo Rytířů by v baráži nemělo šanci, to vůbec ne. Papírové prognózy před baráží jsou k ničemu. Petr Vlk k tomu opět prohlásil, s čímž zase souhlasím, že až je někdo v baráži porazí, tak pro něj bude větší favorit, než je Jihlava. My jsme byli zápas od baráže a v ní bychom měli stejné šance jako Dukla. Těšil jsem se na šest zápasů před zaplněnou kladenskou halou a na tu skvělou atmosféru, kterou v ní fanoušci dokážou vytvořit. Ale také by mi bylo jasné, že kdyby Kladno z baráže postoupilo, musel by se jeho kádr změnit. Ten stávající by na extraligu neměl. 

Jak byste v první lize budoval tým s výhledem delšího časového horizontu, kdybyste mohl?
První sezonu bych stavěl na co nejvíce kladenských hráčích. Čtvrtou lajnu bych složil jenom z nich. Mně se například Strnad s Machačem moc líbili, hráli dobře. Dostali šanci hrát v Kladně a jsou mužstvu ku prospěchu. 

Roky trénujete v Rakousku. Plánujete od příští sezony změnu, nebo vše zůstane při starém?
Z rakouské strany se nic nemění, vše si potvrdíme v létě. Já jsem také spokojený, takže nepřijde-li zajímavější nabídka, zůstávám v Rakousku i další sezonu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí