Rytíři oplatili Litvínovu prohru 1:2 z domácího ledu a Vervu na jejím stadionu porazili 2:1 (1:1. 0:0, 1:0). 

V první třetině měli Rytíři o dvě střely na branku více než domácí, přesto odcházela obě mužstva do šaten za nerozhodného stavu. Nejprve skóre otevřel svým druhým barážovým gólem Tůma a necelých třicet sekund poté dorazil odražený kotouč Lukeš. V druhém dějství se nebezpečné střely Rytířů z ledu vytratily, nejvíce práce měl Petrášek s pokusem Kauta, mohla ho vystrašit i střela Tůmy, ale to bylo ze strany Kladenských vše. Snahy domácích končily na neprůstřelném Cikánkovi. Poměr střel se po dvou třetinách už převážil jasně na stranu Vervy 28:20... Litvínovští přitom za čtyřicet minut čisté hry odseděli na trestné lavici přesně polovinu, Rytíři na ní strávili pouhých šest minut. 

V posledním dějství dostal Kladno do vedení jeho nejlepší střelec v baráži Adam Kubík. Necelých sedm minut před závěrečnou sirénou unikl dvěma pronásledovatelům a s chladnokrevností hokejového "mazáka" zavěsil. Věkem stále junior oslavil svůj třetí gól v baráži, v ní první při hře pět na pět, i když Petrásek chvíli předtím posunul branku... Rozhodčí ho správně uznal. Pojistit výhru mohl vzápětí Pekr, ale puk branku minul.
I přes gól brankář Cikánek potvrdil, že v baráži chytil kromě mnoha střel také skvělou formu. Rytíři dnešního soupeře dostali v tabulce pod sebe a boj o postup do extraligy je po polovině baráže pro všechny čtyři týmy naprosto otevřený.

Kladno v úterý otevře druhou část barážových zápasů na ledě Jihlavy (17.30 h., přímý přenos vysílá hokejkatv.cz).

Branky a nahrávky: 17. F. Lukeš (Hunkes) – 16. D. Tůma (Kubík), 54. Kubík (Svedlund)

HC VERVA Litvínov: Petrásek (Kantor) – Iberer, Baránek, Hunkes, Šesták, Z. Sklenička, Frolo, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý – Gerhát, V. Hübl (A), F. Lukeš – Matoušek, Řehoř, Trávníček (C) – Jícha, Válek, Jurčík.

Rytíři Kladno: Cikánek (Kopřiva) – Zelingr, Štich (A), Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák, Matula – Redlich, T. Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – Zikmund, Machač (A), Bláha – Strnad (C), Přikryl, Pekr.

Diváků: 5846 (fanoušci Rytířů kompletně zaplnili sektor pro hosty)

Jan Murárik

Foto: archiv