Trenér Hořava: V Kladně končím ze své vůle a spokojený

S Pavlem Paterou na střídačce dovedli hokejové Rytíře k největšímu úspěchu za posledních pět let. Dokázal mužstvo pozvednout do extraligové formy. V baráži Kladnu chybělo kousek štěstí a mohlo slavit postup do extraligy. Přesto trenér Miloslav Hořava (56) v klubu končí.

Co vás vedlo k takovému rozhodnutí?
Končím z vlastní vůle. A neberte to jako skromnost, když řeknu, že tato sezona by se neměla přeceňovat. Měla by se střízlivě a reálně zhodnotit. Teď bych rád zase zkusil něco jiného. V Kladně jsem byl velmi spokojený, k práci jsem měl vynikající podmínky. Dělal jsem s výborným realizačním týmem. Pavel Patera je výborný trenér i kluk. Lidsky i pracovně jsme si sedli se všemi kolem mužstva, od trenéra brankářů Radka Jirátka po kondičního trenéra Michaela Obrtela. 

Zkusíte zahraničí, nebo českou extraligu?
Jedno, nebo druhé. Ještě nevím. 

Hodně se s vaším jménem skloňovala pražská Sparta...
Tohle angažmá se mně nezdá moc reálné. 

Jak dlouhý oddechový čas si nyní vyberete?
Já nepotřebuji vybírat žádný oddechový čas. Nejsem z ničeho unavený. Nějak se určitě rozhodnu, ale teď to ještě nechám být. Hokej mě baví, ale na druhou stranu. abych ho dělal, tak mě musí bavit...

Co by se muselo dál dít s mužstvem Rytířů, kdyby se postup podařil?
To je těžké říct. Beru to ve dvou rovinách. Když se podívám na Jihlavu a Karlovy Vary, tak se mužstvo musí budovat už s tím, že bude extralize konkurence schopné, a ne hrát poslední místo. My jsme s Pavlem do toho šli s vizí na tři roky. Snažili jsme se proto tomu dát nějaký směr. Postupně ho vylepšovat, až mužstvo dostaneme na takovou úroveň, že po postupu do extraligy nebude mít existenční problémy se v ní udržet. Což si stále myslím, že je správná vize.

Nebyl by postup v téhle sezoně předčasný?
To bylo moje přání, postoupit z téhle baráže. Co by bylo dál, to bychom řešili až poté. V baráži jsem na to nemyslel. To bychom se s Pavlem dostali do spekulací. Bohužel, postoupit jsme nedokázali.

Překvapilo vás, jak se tým na konci sezony semkl a hrál o postup téměř do posledního zápasu?
V sezoně jsme podávali nevyrovnané výkony. Doma jsme předváděli celkem slušný hokej, ale venku některé naše výkony byly opravdu slabé. Nepovedlo se nám to, co třeba Budějovicím nebo Varům, že například bodovaly ve dvanácti zápasech za sebou. O to víc mě skutečně mužstvo v play off potěšilo. To, jak se dostali do baráže, a jak v ní hráli, už byla zásluha hráčů. Dali se dohromady a vyřadili Budějovice 4:1 na zápasy, a to bylo pro mě překvapení. Nám podle mého uškodilo, že se baráž hraje stylem dlouhodobé části. Že není jako klasické play off. Všichni hráči si hrát extraligu zasloužili za bojovnost a touhu se do ní dostat. Jak úspěšně, to bychom zase spekulovali. 

Připouštíte, že si někdy opět na Kladně zatrénujete?
Možné je všechno, já nic neuzavírám. V Kladně jsem se nerozloučil ve špatném. Bylo mi v klubu skvěle. Vedení nám vycházelo vstříc, stejně jako město. Nikdo nám s Pavlem do ničeho nemluvil. Nebyl žádný problém. Byl jsem opravdu spokojený. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí