Jan Krégl: Z týmu vyzařuje chuť dostat se znovu do baráže

V nové hokejové sezoně dostal jedinečnou příležitost spolutvořit první tým Rytířů na cestě za splněním vize postupu do extraligy. Jan „Edie“ Krégl (31) je asistentem hlavního kouče týmu. 

Co vás před zhruba pěti sezonami přivedlo na trenérskou dráhu?
Už předtím jsem pochopil, že hraním hokeje se neuživím. Na ledě jsem od malička vyrůstal s pozdějšími reprezentanty, hráči, kteří to dotáhli do NHL, ale pro mě taková úroveň byla nedosažitelná. Přesto jsem u něj chtěl zůstat. Hokej je pro mě celoživotní citová záležitost, jednou z priorit a trénování je cesta. 

Vzpomenete si na úplné trenérské začátky v kladenském klubu?
Dokončil jsem bakalářské studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK a v rámci specializace jsem dostal licenci B. V té době mi Václav Blažek nabídnul místo u šesté třídy, kde jsem mohl spolupracovat s Mírou Machem starším. Šlo převážně o ročník 98. Z této mladší generace vzešli Adam Kubík a Lukáš Doudera, z té starší se do vrcholového hokeje vypracovali například Josef Zajíc, Štěpán Bláha, Vincent Kezsi, Dominik Havelka a další. Tito kluci dlouhodobě v mládežnických kategoriích prošli rukama převážně Josefu Zajícovi a v pozdějších letech Davidu Čermákovi.

V současné době se první tým Rytířů skládá převážně z vlastních mladých odchovanců. Je to originální v soudobém českém hokeji?
To si nemyslím. Stačí se podívat třeba na Plzeň. Nejen ta vychovává svou mládež, aby ji posléze zakomponovala do prvního týmu. I my bychom rádi vygenerovali co nejvíc vlastních dobrých hráčů. A jednou s nimi stabilně hráli nejvyšší soutěž. Samozřejmě si uvědomujeme, že je to dlouhý příběh.

Přenesl jste si do tréninků áčka své myšlenky, metody?
Můžu s nimi pracovat na zlepšování jejich dovedností. Díky Pavlu Paterovi a Miloši Hořavovi jsem se k tomu částečně dostal v minulé sezoně. Mohl jsem promluvit k áčku, což je pro začínajícího trenéra u profesionálních hokejistů něco nového, zvláštního, někdy psychicky náročné. Určitě trochu jiné, než mluvit k juniorům (usmívá se). Teď mám šanci věnovat se rozvoji hráčů a na odstraňování jejich individuálních chyb mám hodně času i prostoru. Motivuje mě, když vidím, že se pak někteří hráči dostanou do mládežnických reprezentačních výběrů nebo do A-týmů.   

To je nejmladší generace prvního týmu Rytířů, ale jaké to je trénovat Jaromíra Jágra?
Spolupracuje se s ním skvěle. Jarda je pro mě bezedná studnice hokejových znalostí, žijící herní encyklopedie. 

Jaká síla podle vás vyzařuje z prvoligové party kolem něj?
Radost z hokeje i perfektní přístup k tréninkům a k práci, ty v týmu zůstaly z minulé sezony po zmíněném trenérském duu Patera – Hořava. Z tohoto týmu také vyzařuje chuť dostat se znovu do baráže a pokusit se udělat ten krok navíc, splnit si sen o postupu do extraligy. 

Jan Murárik

 

kregljan

Jan Krégl se zaměřuje na rozvoj individuálních schopností hráčů

kregljaromir

Jaromír Jágr je pro mladého trenéra bezednou studnicí zkušeností

kreglsoucasti

Součástí přípravy jsou proslovy k áčku


Počasí Kladno

Předpověď počasí