Rytíř Jelínek: Kladno patří do extraligy a já tam chci s ním

Dvěma góly v Jihlavě pomohl Rytířům získat bod s lídrem Chance ligy. Na kontě jich Šimon Jelínek (18) má deset a stejné číslo mu patří v pořadí střelců kladenského týmu. Ale také hokejista, který hrou v mřížce před obličejem zavdává otázku, jestli v ní dohraje sezonu.

Zvolil jste hraní s mřížkou jen proto, že jste si v Litoměřicích při zápase vylomil několik zubů? 
Nasadil jsem si ji, abych si ty čtyři zuby, dva nahoře a dva dole, ještě víc nezničil. Ve čtvrtek jdu k lékařce, která mi na ně nasadí keramiku. Po úrazu mně z horních vytáhla nervy. Všechny v puse drží díky cementu (usmívá se). Na mřížku jsem si zvykl a klidně bych v ní hrál pořád, ale to nejde. Až budu mít v pořádku zuby, vezmu si zase helmu se štítkem a na zuby si nasadím chránič, jako ostatní. To, že jsem si ho v Litoměřicích nevzal, se mi takhle vymstilo. V běžném souboji u mantinelu jsem spadl a zakousl se do něj. Mít chránič, nic by se zubům, doufám, nestalo...

Počítáte s tím, že o zuby můžete v hokejové kariéře přijít?
S touhle hrozbou počítám, ale taky doufám, že já o ně nepřijdu. 

Věkem patříte i k juniorům, přitom v áčku jste od loňského léta. Už jste se plně adaptoval v dospělé kabině?
Rozhodně je lepší začít v áčku v letní přípravě, protože kdybych do něj přišel z juniorky třeba nyní, tak by to pro mě bylo mnohem složitější. V kabině jsem se na dospělý hokej adaptoval myslím dobře, cítím se být její součástí a se staršími hráči vycházím. Můžu říct, že mám zdravé sebevědomí. Moc dobře si ale uvědomuji, že to s ním nesmím přehánět (usmívá se). 

Jak nyní vnímáte Jaromíra Jágra, který klub vlastní, trénuje s vámi, objevil se na ledě v přípravě a jeho start v sezoně je v očekávání?
Je to v mých očích osobnost, dokázal, co dokázal a v neposlední řadě je to můj šéf. Už proto pro mě nikdy nebude jako běžný spoluhráč, nebo jako kterýkoli jiný člověk. Ale mám z něj menší vítr než na začátku přípravy (směje se). 

Prozraďte, jakou nejlepší radu vám dosud dal?
Bylo jich hodně a byly to maličkosti. Nejvíc mi herně pomohla rada, abych víc bruslil a méně se zbavoval puku. Mám ho držet v útočném pásmu o něco déle a vytvářet tím prostor pro spoluhráče.

Občas hrajete také za juniory. V téhle věkové kategorii jste u Rytířů zažil mnohem lepší časy, než zažívají teď. Proč se podle vás současnému týmu juniorů nedaří jako v minulých sezonách?
V týmu se toho od minulé sezony hodně změnilo. Od trenérů po hráče. Přišli mladí kluci a sbírají zkušenosti. Přesto bych neřekl, že je na tom tým špatně. 

Jaký máte hokejový cíl?
Ten z dětství jsem přehodnotil. Už to není jen NHL, ale rád bych s Kladnem hrál extraligu, kam také patří. 

-red-

 

red

1 obrázková příloha: Uložit vše Zob


Počasí Kladno

Předpověď počasí