Trenér Fortuník: Umím si představit trénovat s mužstvem v zahraničí, ale netroufáme si na to

Trenér extraligových volejbalistů Milan Fortuník počítá s tím, že zákaz sportovních utkání a sportů pod střechou či v plné sestavě vláda protáhne na delší dobu, než původně avizovaných čtrnáct dnů. V téhle souvislosti také zvažuje možnosti trénování.

Mnohé české kluby zvažují, že přesunou tréninky za české hranice. Uvažujete o stejné formě přípravy?
Rád bych, ale nejde to. Mně není jasné, jak to chtějí ta mužstva dělat. Kdybychom byli v zahraničí na soustředění, tak bychom podle mého názoru museli do karantény a navíc pro pobyt v cizině přeci potřebujete aktuální testy na covid-19. Nedokážu si představit, z čeho bychom testy platili.

Jak tedy vypadá vaše příprava, když nesmíte do haly?
Trénujeme bez míče kondici. V zimě se volejbal venku hrát nedá.

Kdyby nucená pauza v hraní zápasů trvala jen původních čtrnáct dnů, ztratí vrcholový volejbalista hodně z herních návyků?
Bohužel, ztratí. Návyky, cit a souhra strašně rychle odchází. V létě jsme prožili karanténu a trvalo týdny, než jsme se z toho herně vzpamatovali. Až teď o víkendu s Českými Budějovicemi to vypadalo, že by to už mohlo být dobré.

Uhráli jste dva sety proti největšímu favoritu soutěže a vypadalo to na výhru za tři body. Nakonec jste prohráli v pátém setu a brali jen bod…
Já pořád tvrdím, že vůbec nemáme špatné mužstvo. Rezervy však zatím převažují. Máme ale obavu, že pauza potrvá mnohem déle, než čtrnáct dnů.

Základní část sezony končí v únoru. Je podle vás dostatek termínů na dohrání odložených kol?
Kdyby soutěž začala v listopadu, pořád by se dala základní část dohrát regulérně v plném počtu utkání.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí