Češi hrají o semifinále a trenéra Fortuníka těší výkony exkladenských hráčů

Čeští volejbalisté dnes v Ostravě nastoupí ke čtvrtfinálovému duelu proti Slovinsku (19.00 hod., zápas vysílá ČT Sport). Jejich senzační výhru nad Francií sledoval také Milan Fortuník, kouč extraligových Kladenských orlů.

Jsou podle vás šance českého výběru na úspěch proti Slovinsku vysoké?
Šance na postup máme dobré. Slovince jsme ve skupině porazili a po vyřazení Francie, vítěze olympiády, jsme si zvedli sebevědomí. Ale nesmíme rovněž zapomínat, že Slovinci patří ke špičce světového volejbalu. Hra Francouzů nám podle mne sedí víc než Slovinců. Co jsem měl možnost vidět, tak jsem přesvědčený, že si naše sestava sedla. Ukazuje se, že té základní sestavě můžou pomoct i hráči, kteří moc příležitostí nedostávají. Proti Francii se mi líbili zkušení Bartoš s Hadravou a mladý Vašina.

Výkony exkladenských hráčů Zajíčka s Moníkem vás nechali chladným?
Kdepak, oba rozhodně patří k těm hráčům, kteří zaujali. Těší mě, jak hrají. Zajíček kromě svých blokařských úkolů dokáže tvrdě servírovat a drží se perfektně taktického plánu hry. Nejlépe se to ukázalo právě v utkání s Francií. Moník na liberu se vrátil k výborným výkonům, které předváděl na počátku kladenského angažmá. Nejenže skvěle přihrává, ale výborně hraje v poli. Neviděl jsem ho kazit.

Zažil jste ve své reprezentační kariéře podobný úspěch, jakým je výhra nad absolutní volejbalovou špičkou?
Zažil. V pětadevadesátém jsme ve skupině mistrovství Evropy porazili Rusy. Ti jasně dominovali celému volejbalovému světu! Ještě jsme v té skupině porazili Rumuny, ale pak jsme to pokazili, přestalo se nám dařit...

Na šampionátu mělo extraligové Kladno Lotyše Platačse a Fina Seppänena. Oba jejich národní týmu jsou už ze hry venku. Kdy se zapojí do přípravy vašeho klubu?
Pokud všechno půjde hladce, objeví se v Kladně dnes večer.

Uvidí fanoušci hrát Kladenské orly v blízké době na domácím hřišti?
Můžou nám přijít fandit tento pátek do sportovní haly. Od čtyř hodin odpoledne sehrajeme tréninkový zápas s Českými Budějovicemi. Vstup je zdarma a prosíme, aby každý dodržoval stanovená hygienická pravidla.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí