Trenér Klár: Ženský volejbal zažívá v Kladně boom

Klub Kladno.volejbal.cz pustil letos do světa českého volejbalu oficiální ženský tým. Účastník Krajského přeboru měl po sezoně ukázat schopnost uplatnit se vedle extraligových mužů. Už nyní je jasné, že v klubu nemusí čekat na konec soutěže. Podle trenéra družstva Petra Klára v Kladně nastartoval ženský volejbalový boom!

Vzpomínám si, že jste se před aktuální sezonou v klubu trochu obávali, abyste měli nejen dostatečný počet hráček, ale také kvalitu na přebor. Jak si teď v těchto ohledech stojíte?
Soutěž vedeme, máme přes dvacet hráček, další se k nám hlásí a kvalitativně některé z nich mají na vyšší soutěž (usmívá se). V současnosti navíc oceňuji rodinnou pohodu v týmu.

Postoupili byste podle názvu do druhé ligy, ve skutečnosti do třetí nejvyšší soutěže. Pro zápasy většinou potřebujete dvanáct hráček. Co s tím zbytkem?
Založíme béčko neboli rezervní družstvo. To bude pro hráčky, které berou volejbal jen jako zábavu, svého koníčka bez ambicí na profesionální úroveň hry.

Který moment podle vás nastartoval boom ženského volejbalu v Kladně?
Na Kladensku jsou spousty dívek či žen, které se volejbalu věnují a mnohé chodí na mužskou extraligu. Volejbal v Kladně letí i mezi něžným pohlavím. Vstupem Vavřince pod hlavičku klubu Kladno.volejbal.cz jenom dostal ženský či dívčí volejbal ve městě pevnější řád. Znám dost hráček z Kladna, které hrají po celé republice i v zahraničí a co vím, tak by rády hrály za Kladno. Jen musíme postoupit (směje se).

Před šesti roky jste na kladenském sportovním gymnáziu začal trénovat volejbal. Tento víkend jste měli tradiční Den otevřených dveří. Je mezi studenty či studentkami o hru pod vysokou sítí zájem?
Až se sám divím, jak ten zájem mezi dětmi roste. Tehdy jsem měl dva studenty, letos se nám do ročníku hlásí deset dětí, z toho je zhruba polovina dívek!

Máte v ženském volejbalu jasně danou metu, které chcete v úrovni soutěží dosáhnout?
Náš cíl je ženská extraliga. V současné době v téhle soutěži působí jen dvě družstva z Čech, zbytek působí na Moravě, a my bychom rádi tuto společnost rozšířili.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí