Legenda kladenského volejbalu varuje před přehnanou motivací

Borek Fokt dovedl v roli kapitána kladenský volejbalový tým k ligovému titulu. Další s Kladnem získal jako řadový hráč a poté figuroval na soupisce budoucích orlů, kteří v novodobé historii klubu získali národní pohár a došli do finále play off. Legendu kladenského volejbalu jsme vyzpovídali před dnešním úvodním duelem orlů v play off na hřišti Prahy.

Co si okamžitě vybavíte, když si vzpomenete na svá play off?
Nezapomenu na to, že jsme byli sebevědomí, věděli jsme o své síle. Věřili jsme v ni. Měli jsme mezi sebou silné individuality, které strhly k velkým výkonům jinak průměrné hráče. I když jsme třeba hráli špatně, nějak jsme to vítězství většinou urvali.

Nikoho jste se nebáli?
Myslím si, že právě díky tomu přístupu jsme mnohdy i papírově silnější konkurenci překvapili.

Na čem jste například v poslední mistrovské sezoně 2009/10 stavěli?
Na dominantním nahrávači. Ten naší hře dal ráz a ostatní se k jeho výkonu přidali.

To hovoříme o rozehraném play off. Jak jste se chystali na vstup do prvního zápasu vyřazovací série?
Uvědomovali jsme si, že první zápas je nejdůležitější. Výhrou se tým zklidní, porážkou se zaseje semínko pochybností. Speciálně my jsme si vtloukali do hlav, že nejde o žádný výjimečný zápas, že nesmíme být zbytečně moc přemotivovaní. Přehnaná motivace bývá na škodu. Podle mého, je zbytečné se najednou víc soustředit na svůj výkon, než bylo běžné předtím v základní části soutěže. Jsem přesvědčený o tom, že to samé platí dnes pro orly. Výsledek prvního zápasu může jejich čtvrtfinálovou sérii rozhodnout.

V úterý se v Kladně sehraje druhý zápas mezi lvy a orly. Uvidíme vás v hledišti?
Asi ne. Ne že bych nechtěl přijít, ale pracovní povinnosti mi to zřejmě nedovolí.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí