Vicemistr republiky Kladno.volejbal.cz se celou dosavadní letní přípravu na novou sezonu musel v posledních dnech obejít bez dvou reprezentantů. Jestliže Adam Zajíček ještě na mistrovství Evropy s českým národním týmem bojuje o co nejlepší umístění, Adam Kozak se včera vrátil z mistrovství světa devatenáctek se sedmým místem.

Jste spokojený s konečným umístěním?
Mohlo to být lepší (usmívá se). V boji o semifinále byli nad naše síly Japonci a po prohře s nimi jsme měli problém na to zapomenout, zvednout se a vybojovat proti Francii možnost hrát o páté místo. Vzpamatovali jsme se až v souboji o sedmé místo, když jsme porazili Brazílii. Ale sedmé místo na světě je také pěkné.

Na šampionát jste jel v roli náhradníka. Zahrál jste si na místě podle svého gusta?
Překvapilo mě, že jsem odehrál podle mého názoru docela dost času. Dva zápasy jsem sehrál téměř celé a do dalších jsem naskakoval. 

Cítíte, že máte v mládežnických reprezentačních výběrech budoucnost?
Celý tým se posouvá o věkovou kategorii výš a myslím, že když budu hrát v sezoně za dospělé a budu stále v herní praxi, tak bych v reprezentaci mohl zůstat. Parta je tam výborná a vzala mě mezi sebe. 

Vzhledem k vašemu polskému původu jste dostal nabídku také z polské reprezentace. Nelitujete, že jste zvolil tu českou?
Nabídku jsem dostal a své volby vůbec nelituji. Vždyť jsem se ocitnul v družstvu mistrů Evropy! 

Nyní už jste zase zpátky v Kladně, v extraligové realitě. Potřebujete nějaký den na odpočinek?
Nechci ani chvilku odpočívat. Mám velikou chuť naskočit s Kladnem do tvrdé přípravy a jen doufám, že mi náš kondiční trenér dá pořádně zabrat (směje se). 

Jan Murárik