Kladno padlo v pětisetové bitvě

Zápas druhého Kladno s prvním Libercem, to byl šlágr 13. kola UNIQA extraligy. Kladno si během posledního deseti dnů připsalo hned tři skalpy po výhrách nad Odolenou Vodou, rumunským Galati a Ústí nad Labem. S celkem ze severních Čech se náš tým střetl v semifinále minulého ročníku, v němž zvítězil 4:2 na zápasy. Tak jako v prvním letošním vzájemném zápase vyhrál Liberec i ten druhý v pátém setu 3:2.

V úvodu prvního setu byli lehce aktivnější domácí hráči a dokázali si tak vytvořit dvoubodový náskok. Ten ještě navýšil na 8:5 blokem Sobotka. „Liberec není zatím ve své kůži a v úvodu zápasu ho nepoznávám,“ konstatoval první dojmy manažer Kladna Jindřich Neumann. Na rozdíl čtyř bodů se Kladenští dostali po trojbloku Hýský, Zajíček, Sobotka (13:9). Liberec zapnul obrátky a během chvíle byl stav srovnaný. Kladno se opět dostalo do tříbodového vedení po smeči Hýského a následného bloku Sobotky (19:16). Hosté ani tentokrát nezaváhali a během krátké chvíle opět srovnali. K prvnímu setbolu se dostali hráči ze severních Čech, avšak podání bylo příliš dlouhé. I druhý setbol zůstal nevyužit po nepřesném útoku Štokra. To hostům vadit nemuselo, jelikož Kriško dal eso a jeho tým zvítězil v prvním setu 26:24.

I v úvodu druhého setu byli aktivnější domácí. Po bloku Hýského vedlo Kladno 7:4. Svěřenci Milana Fortuníka si svou bojovností dokázali vytvořit pětibodový náskok (10:5). Hosté začali vystrkovat růžky a stáhli svůj deficit na rozdíl dvou bodů. Středočeši ovšem byli ve druhém setu lepším týmem a dostali se až na osmibodové vedení. Trápení Dukly ukončil smečí ze středu hřiště Zajíček. 

Začátek třetího setu byl velice vyrovnaný. První dvoubodový náskok si jako první vytvořili hosté (8:6). Tým z Podještědí působil v tomto setu koncentrovanějším dojmem a dokázal si vytvořit pětibodový náskok (14:9). Hosté se postupně propracovali až k sedmibodovému vedení. Domácí se všemocně snažili, ale velkou ztrátu už dotáhnout nedokázali. 

Čtvrtý set měl podobný ráz jako ten předchozí. Začátek byl velmi vyrovnaný a Liberec v něm vedl o dva body. Dvoubodové vedení vzápětí narostlo na tříbodové. Domácí bojovali, seč jim síly stačily, a srovnali stav na 14:14. Kladno uhrálo čtyři body v řadě a poprvé v setu se dostalo do vedení (16:14). I nadále byli Středočeši při chuti a vesele si mířili pro vítězství ve čtvrtém setu (23:17). Po špatném podání Křiška bylo jasné, že se o vítězi rozhodne v pátém setu.

Pátý set, to byla hra nervů. Oba týmy se přetahovaly o každý bod. Ani jeden z celků nedokázal odskočit na rozdíl dvou bodů. První mečbol si připravili hosté ale podání Galabova bylo příliš dlouhé. O zápase nakonec rozhodl nepřesný příjem Šulisty. Liberec zvítězil v pátém setu 17:15.

Domácí: Hýský, Sobotka, West, Šulista, Zajíček, Gromadowski; libero Moník. Střídali: Kozak, Blažek

Hosté: Leikep, Janouch, Správka, Holubec, Štokr, Kriško; Kopáček. Střídali: Staněk, Galabov, Indra

- voš -

klalib2

Ochozy byly zcela zaplněné

klalib3

Míč dopadající těsně za čáru


Počasí Kladno

Předpověď počasí