Prezident Pakosta: Kladno bude ve finále zkušenější

Šéf Českého volejbalového svazu Marek Pakosta navštívil obě poslední semifinálová utkání. Nejprve gratuloval k postupu do finále Karlovým Varům, později Kladnu, kde kdysi získal mistrovský titul. Zítra večer se do Kladenské sportovní haly opět vrátí, aby sledoval první souboj obou týmů.

Byla atmosféra v obou závěrečných duelech semifinále stejně bouřlivá?
Silnější byla v Kladně než ve Varech. Tam zůstalo pár stovek míst neobsazených, ta kladenská praskala ve švech. 

Minulý rok jste finále mezi Kladnem a Českými Budějovicemi viděl jako obyčejný divák, o rok později mu budete přítomen jako šéf svazu. Je v tom pro vás velký rozdíl?
Je. Jako šéf svazu si zápasy tolik neužiju, nevychutnám. Když jsem na volejbale, potkám spoustu lidí, s kterými je nutné pracovně prohodit slovo. Nemám už takový prostor, abych si zápasy užíval jako divák, nebo když jsem byl v pozici televizního spolukomentátora. 

V čem spočívá největší herní síla Karlovarska a v čem Kladna?
Oba týmy mají velký hlad po úspěchu, oba mají výtečně hrající univerzály, Vary Rejlka a Kladno Konečného. Zásadní rozdíl v kvalitě kádrů nevidím. Finále rozhodnou maličkosti. Do role mírného favorita staví Kladno loňská účast ve finále. Kladno ví, jaké to je, Karlovarsko je v něm poprvé. 

Poprvé se finálová série hraje na tři vítězné zápasy. Je rozdíl hrát o jeden vítězný zápas méně, než bylo dosud zvykem?
Na tři vítězství je to podle mého lepší. Na čtyři to pro mě bylo dlouhé. Týmy si v kratší sérii snáze udrží absolutní koncentraci. 

Neustále se v souvislosti s kladenskou halou hovoří kvůli nízkému stropu o volejbalovém specifiku. Vy jste v ní kdysi získal s Kladnem titul. Je skutečně zvláštní, pro soupeře zakletá?
Ona je nejen nižší, ale také její osvětlení je na hranici regulí. Obě tyhle věci skutečně dávají domácímu týmu výhodu. Ale my jsme jen díky hale titul nezískali (směje se).

Kde byste Kladnu doporučil hrát Ligu mistrů, kam se již kvalifikovalo?
My s naší reprezentací budeme hrát v Praze v Podvinném mlýně. Myslím, že i pro Kladno v Lize mistrů je tato hala vhodná.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí