Orel Klár: Pro volejbalisty je sportovní gymnázium přínosem

Kladenští orli se můžou o jeho rozbory soupeřů spolehlivě opřít čtvrtou sezonu. O rok méně se pak trenér Petr Klár věnuje studentům ve sportovním gymnáziu, kde jim zdokonaluje volejbalovou techniku. Ve spojení se studenty i s jejich rodiči bude rovněž tuto sobotu, kdy škola pořádá Den otevřených dveří. 

Když jste vy chodil do školy, účastnil jste se Dnů otevřených dveří?
Za nás takové akce snad škola nepořádala, nebo si nevzpomínám. Určitě jsem se něčeho takového neúčastnil (usmívá se). Každopádně Dny otevřených dveří ve školách jsou pro budoucí studenty skvělá záležitost.

V kladenském sportovním gymnáziu jako trenér působíte třetí sezonu. Co se vám na Dnech otevřených dveří téhle školy líbí nejvíc?
Otevřenost a vstřícnost vůči rodičům či budoucím studentům. Dostanou odpovědi na své otázky nejen od učitelů, ale také od trenérů různých sportů, které si děti v gymnáziu můžou zvolit. Když někoho zajímá, jak se ve škole věnujeme volejbalu, budu mu v sobotu plně k dispozici. Přímý kontakt s rodiči oceňuji.

Je u rodičů stoupající zájem o informace ze studentského volejbalu?
Když jsem volejbal ve škole před lety přebíral, měl jsem tři studenty. V současné době nás je devět. Zájem je pomalu stoupající. Můj cíl je mít v každém ročníku minimálně čtyři studenty. Pokud se nějaká studentka nebo student už volejbalu věnuje, v našem gymnáziu v rámci studií získá najednou dvě tři hodiny týdně tréninku navíc. Na takových pozoruji výrazný výkonnostní vzestup. Jejich volejbalové kariéře sportovní gymnázium rozhodně prospívá.

Jste asistentem Milana Fortuníka u extraligových orlů. V sobotu jste až ve třetím kole vyhráli za tři body. Benátky nad Jizerou vám ovšem velký odpor nekladly. Vnímáte tohle vítězství jako povinné?
Svým způsobem jsme jistou povinnost splnili. Byli jsme po dvou porážkách pod tlakem. S Milanem Fortuníkem jsme velmi spokojení například se čtrnácti úspěšnými bloky ve třech setech! To je vynikající údaj. To je důležité poznání pro další zápasy i play off. Stejně jsem spokojený s hrou našich mladých hráčů, které jsme do zápasu pustili, byť ten den měli za sebou utkání s béčkem nebo juniory. 

Jan Murárik

klartrener

Trenér Klár a jeho volejbaloví studenti

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí