Veřejné plochy v Kladně získají nový kabát

Skupina Crestyl se rozhodla dále rozvinout svou podporu veřejných aktivit v Kladně a po uzavření dlouhodobé spolupráce s kladenským volejbalovým týmem se s městem dohodla na zajištění výtvarného ztvárnění některých ploch ve městě. Cílem je probuzení kladenské výtvarné scény a aktivit ve veřejném prostoru na Kladně.

V první fázi Crestyl pozval americkou street-art umělkyni Emily Eldridge, která po týdenní práci právě dokončila své dílo. V tomto a příštím roce se pak počítá s výtvarným ztvárněním dalších objektů ve městě, a to se zapojením místních umělců. Crestyl je developerem a majitelem Central Kladno, další obchodní centra provozuje v Jablonci nad Nisou a v Brně.

„Rozhodli jsme se, že budeme více podporovat prostředí ve městech, kde působíme. Vše jsme odstartovali zajištěním hvězdy street-artu Emily Eldridge, u dalších objektů chceme spolupracovat s místními umělci, pro které plánujeme uspořádat i workshop nebo soutěž. Budou tak moci dokázat, že i oni dokáží vytvořit díla na světové úrovni. Další plány včas zveřejníme,“ říká Petra Holubová, marketingová ředitelka skupiny Crestyl. 

„Aktivity Centralu nás přivedly na myšlenku oslovit místní výtvarnou scénu a dohodli jsme se na dalších realizacích, které proběhnou v letošním roce. Opěrná zeď na autobusáku je kultovním místem, kam se místní rádi po skoro 20 let trvající odmlce legálně vrátí. Další tvůrci se ozvali přímo při realizaci malby u Centralu a my ve spolupráci s nimi rádi budeme hledat vhodné plochy, které budou moci oživit svými díly,“ říká předsedkyně výboru zastupitelstva města Kladno pro rozvoj, dopravu a územní plánování Anna Gamanová. 

V první fázi se jedná o street art na opěrné zdi u autobusové zastávky v ulici Petra Bezruče a sloupech na lávce vedoucí do Central Kladno. Návrhu a realizace se ujala americká umělkyně a ilustrátorka Emily Eldridge (http://www.emilyeldridge.com), která v posledních letech žila a tvořila v Hong Kongu, Barceloně a nyní v Berlíně. Po bok těchto světových metropolí se nyní díky Crestylu zařadilo i Kladno, kde Emily Eldridge během týdenní práce rozzářila betonovou autobusovou zastávku. Název díla, které vzniklo právě pro toto místo, je „Bohemian Dreaming / Watch the World Go By“ (volně přeloženo: České snění: Pozorování světa). Na realizaci 130 m2 velké malby padlo 20 litrů podkladové barvy a 70 sprejů.

„Jedna z mých nejoblíbenějších věcí, které dělám, když jsem venku, je sledovat lidi. Na takovém rušném veřejném místě, jako je toto, má každý svůj vlastní příběh, svou vlastní minulost, svůj vlastní módní styl, své vlastní naděje a sny. Chtěla jsem proto, aby toto dílo odráželo rozmanitost lidí – mladých i starých, studentů, pracovníků, návštěvníků, turistů a místních obyvatel,“ popisuje Emily Eldridge své dílo. „Navíc si myslím, že těžký průmysl, se kterým je Kladno historicky spojeno, může mít temnou nebo drsnou konotaci. Chtěla jsem tuto myšlenku dát do kontrastu tím, že na kresbu používám jasné barvy. Slouží to jako připomínka, že i zde jsou lidé, kteří se smějí, užívají si času se svými rodinami a mají v životě sny. Opravdu miluji myšlenku, že umění by mělo být pro každého, a jsem nadšená, že mohu přinést do Kladna barvy. Doufám, že to projasní den lidí, kteří to uvidí, a že je to něco, co budou považovat za vlastní,“ dodává.

V dalších fázích v druhé polovině tohoto roku a v roce příštím se počítá s výtvarným ztvárněním TEPO objektu v ulici Litevská a výduchů poblíž ulice Váňova. Zde se předpokládá spolupráce s místními umělci, detaily nicméně ještě nejsou pevně stanoveny a budou zveřejněny až v dalších měsících.

-red-

Foto: Crestyl

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí