Stavba rychlodráhy začne za šest roků

Rychlodráha, nebo-li rychlejší vlakové spojení mezi Prahou a Kladnem, začne první kontury získávat v horizontu šesti roků.

Vyplývá to z poslední zprávy společnosti Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Zahájení stavby není tedy vzdálené "pár kroků" jak ve svém měsíčníku uvádí město Kladno. V tématu nastal posun pouze v jednání se zástupci obyvatel pražské Ořechovky, pod kterou Praha novou trať zahloubí. SŽDC a Metroprojektu se podle nich podařilo nalézt optimální Jižní variantu trasy. Ta zahloubí trať pod prvním domem na Ořechovce například o čtyřicet metrů níže, než bylo původně počítáno. Hloubka tunelů ve střešovickém masivu má měřit minimálně osmdesát metrů. Vyplývá to z prezentace Optimalizace trasy tunelů železniční trati Dejvice - Veleslavín a představení projektu úseku Veleslavín – Letiště Václava Havla. 

Původní termín zahájení moderní trati v roce 2022 se údajně nejméně o čtyři roky posouvá. Zatím se v tomto projektu začalo v roce 2017 s rekonstrukcí pražského Negrelliho viadutku. S dokončením se počítá v příštím roce. U ostatních úseků stále trvá projektová příprava a složité povolovací procesy.

Na rychlodráhu podle toho zřejmě vlaky nevyjedou dříve než v roce 2033. A to je varianta za předpokladu, že podobně jako obyvatelé Ořechovky, se obyvatelé na kladenské části rychlodráhy nespojí v jedno petiční společenství a nebudou po SŽDC s Metrostavu rovněž požadovat zásadní změnu v projektu. Kladno se v této době prezentuje dvoukolejnou tratí, ovšem druhá kolej na povrchu se musí vystavět i na současných soukromých pozemcích. Schválení majitelů s výstavbou či jejich vyvlastnění může trvat další roky.

V minulém volebním období žila varianta zahloubení trati také v Kladně pod zem a tím přiblížení spojů obyvatelům nejvíce zastavěných částí města. Pražská varianta dvou ražených tunelů vyplývá z požadavků obyvatel Prahy 6 a jako jediná totiž minimalizuje dopady stavby a provozu železnice na hustě zastavěné území. Například železniční stanice Dejvice bude zahloubena. Požadavek zástupců města Kladna vybudovat spojení s letištěm i Prahou bez přestupu na letišti je, v porovnání s dalšími překážkami přímo v Kladně, pouze v konturách populismu. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí