Po politickém uskupení Kladeňáci se k aktuálnímu dění kolem Městského divadla Kladno vyjádřili v těchto dnech také kladenští Piráti. A pro radniční koalici to není právě pochvalné čtení.

Piráti se loni po volbách při míchání kladenské radniční koalice vzdali mandátu ve vedení města a politiku v Kladně pozorují, či jako v tomto případě komentují, zpovzdálí. Jestliže před nimi si Kladeňáci na svých stránkách sypali kvůli divadlu a výběrovému řízení popel na hlavu, Piráti komentují situaci stylem padni komu padni. Z jejich veřejného textu vybíráme:

"Zdalipak jsou si reprezentanti města vědomi toho, jak moc je důležitá kontinuita v činnosti kulturních organizací pro dlouhodobou koncepční činnost? Vždyť například investiční projekty se plánují s mnohdy až tříletým předstihem. Podle kroků, kterých jsme svědky v Kladně, to vypadá, že tato skutečnost představitelům města bohužel zřejmě uniká. Poukažme si na specifikum divadelního provozu, jež tkví zejména v tom, že funguje jako živý organismus. Pokud některá ze složek nefunguje, jak má, velmi brzy se to projeví na činnosti celku. 

Nekompetentní zásahy politiků do kulturních organizací většinou poukazují na fakt, že města a jejich představitelé mají nedostatek vizí v oblasti kultury. Nicméně bez toho, aby zřizovatelé jasně definovali svou vizi, budou manažeři kulturních organizací pořád jen v uvozovkách rukojmím. Vždy bude totiž snadné najít důvod k jejich odvolání v podobě nějakého toho parametru, kterému nevyhovují. Není však vinou jen jednoho člověka, že město nechá rozpočet divadla bobtnat, a zasahuje až ve chvíli, kdy naroste do výše, jež je pro město již neúnosná. Takový přístup svědčí o celkové neschopnosti koncepčního řízení. 

Existuje z toho jediná cesta ven, a to transparentní výběrové řízení na pozici jednatele vypsané s dostatečným předstihem. Samozřejmostí je vyrovnaná účast odborné veřejnosti ve výběrové komisi (Asociace profesionálních divadel, Herecká asociace), představitelů města a také aktivní účast opozice. Jedině tak může být pozice jednatele divadla nezpochybnitelná a přetrvat více než jedno volební období."

 

-red-