Divadelníci zvou veřejnost na zastupitelstvo

V minulých dnech zaměstnanci Městského divadla Kladno zorganizovali druhé živé pozvání veřejnosti na pondělní zasedání zastupitelů v KOKOSu.

Na dvorním traktu restaurace Zanzibar divadelníci přítomným připomněli, že s kladenskou činohrou i Lampionem se od začátku prázdnin dějí prapodivné věci. Základ nepokojů v divadlech je nutné hledat v rozhodnutích radniční koalice ODS, ANO, SPD a spolku Kladeňáků. Zásadní rozhodnutí uskutečnila koalice při jarním hlasování o rozpočtu města na tento rok. Divadlu odsouhlasila částku, kterou o několik měsíců později prohlásila za neakceptovatelný výdaj a k prvnímu červenci propustila jednatele Jana Krafku. 

Do bleskového výběrového řízení se přihlásila pouze Irena Žantovská, s kterou město již předtím bylo v kontaktu. Město poté nezveřejnilo, že krátí zbytek rozpočtu, tedy,  že začne okamžitě šetřit městské peníze. 

Proti těmto nezvykle rychlým krokům se kladenští divadelníci ozvali. Zastali se jak Jana Krafky, tak jeho dlouhodobé koncepční práce. Město podle nich nechce s nimi na konstruktivní dialog přistoupit. Proto divadelní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, proto někteří herci již dali výpověď. 

V pondělí se od 16.00 hodin koná v KOKOSu zasedání kladenského zastupitelstva. Na tato zasedání má veřejnost volný přístup. Přijďte si poslechnout divadelníky a zástupce města. 

Jan Murárik

protestdramatur

Dramaturgyně Kristýna Čepková a umělecký šéf Jaroslav Slánský dali na protest výpověď

protestjan

Jan Krafka. Muž, který vrátil kladenskému divadlu prestiž

protestvtechto

V těchto boudičkách divadelníci sbírají podpisy na podporu divadla, které fungovalo

protestzastupci

Zástupci Lampionu upozornili veřejnost, že nová jednatelka může jeho podstatu zničit

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí