Zastupitelé stav divadla nezměnili

Zasedání kladenských zastupitelů zajímalo veřejnost. Zastupitelé kromě jiného totiž diskutovali na téma aktuální situace v Městském divadle Kladno.

Roky nebylo zasedání kladenského zastupitelstva tak sledované širokou veřejností i celostátními médií. Posluchárnu v KOKOSu zaplnilo do posledního místa takřka 400 osob. Hlavním tahák: krize kladenského divadla včetně Lampionu.

Divadelníci otevřeli diskuzi upozorněním na neochotu primátora Jiránka (ODS) diskutovat s odbory divadla. Ty totiž dosud nezrušily stávkovou pohotovost. Divadelníci od odvolání jednatele Městského divadla Kladno Jana Krafky nesouhlasí s urychleným výběrovým řízením na nového jednatele ani s jménem Ireny Žantovské, která řízení, jako jediný uchazeč, vyhrála. Divadelníci se domnívají, že byla předem městem pro jednatelství vybrána. Šéf odborů a herec Tomáš Hron ve vzájemné konfrontaci označil po předložení faktů primátora lhářem.

Umělecký šéf divadla Jaroslav Slánský sklidil po přečtení argumentů proti neobvyklému chování radniční koalice dlouhý potlesk vstoje. Slánský na závěr svého proslovu vyzval městskou radu, aby výsledek výběrového řízení zrušila.

Irena Žantovská při svém vystoupení na zastupitelstvu potvrdila, že divadlo v současné době vnímá i jako politickou otázku. K tomu dodala, že se divadlo pod Janem Krafkou rozvíjelo kvalitně. V tomto bodě potvrdila oprávněnost požadavku divadelníků, aby Krafka na jednatelském postu zůstal. Krafka, který do ředitelského křesla divadla usedl za minulého vedení města, se díky předvedené práci souborů těšil oblibě veřejnosti. V kontextu obou poznámek Ireny Žantovské vyplývá, že politický aspekt pro výměnu jednatele převážil. Město odvoláním Krafky kvůli špatnému hospodaření se s tímto hospodařením samo veze. Koaliční zastupitelé mu při schvalování rozpočtu města odsouhlasili částku, se kterou může hospodařit. Za čtvrt roku nato prakticky ti samí lidé jednatele ze dne na den vyhodili. Primátor Jiránek  poznamenal, že umělecky nelze divadlu za Krafky téměř nic vytknout. 

Z argumentů zaznělo také upozornění na stav divadla z doby před pěti lety. Tehdy byla budova na konci termínu rekonstrukce označena za ruinu. Rekonstrukci zaháhajilo i dokončovalo město pod vedením primátora Jiránka. Za uplynulých pět let se ze zachráněné budovy stal nejen stavební, ale i kulturní skvost Kladna...

Opoziční zastupitelé vyzvali v závěru v diskuzi, která trvala bezmála tři hodiny, radu města k navrácení stavu vedení divadla před výměnou Jana Krafky. Primátor Jiránek v reakci na výzvu připustil, že výběrové řízení nebylo "ideálně zvolené". 

Zastupitel David Homer (Volba pro Kladno) upozornil radu města i koaliční zastupitele, že oba divadelní soubory jsou zjevně před rozpadem.

Koaliční zastupitelé návrhy opozičních zastupitelů nakonec zavrhli a divadlo zůstává v současném stavu. Zaplněný sál poté vyprovodil odcházejícího Jana Krafku i Jaroslava Slánského bouřlivými ovacemi. 

Jan Murárik 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí