Růžové pole zastavěné sportovištěm, bytovými jednotkami, parkovou úpravou i obchodním komplexem jednou určitě bude. Investorovi na soukromých pozemcích už podle zákona nemůže takřka vůbec nic v zahájení výstavby zabránit. Jde jen o to, kdy se začne.

Z výzkumu mezi Kladeňany mimo jiné vyplývá, že příznivci i odpůrci výstavby na Růžovém poli jsou zhruba v procentuální rovině. "Obyvatelé Kladna na změnu územního plánu v lokalitě Růžového pole mají rozdílené názory. Skupiny podporovatelů a odpůrců tohoto záměru jsou v rámci města přibližně stejně početné (42 % obyvatel spíše nebo určitě nesouhlasí, 46 % souhlasí). Více než desetina obyvatel Kladna nedokáže tento záměr v současné době posoudit (13 %)," uvádí zpráva společnosti Median, realizátora výzkumu. 

Podle výzkumu povědomí o stávající vlastnické struktuře v lokalitě Růžového pole a plánované výstavbě není příliš vysoké. Jen čtvrtina obyvatel Kladna má informaci o tom, že nezastavěná plocha je v soukromém vlastnictví, a představu o plánované výstavbě má 36 % z nich (dalších 23 % o ní jen něco zaslechlo). 

"Když měli obyvatelé Kladna spontánně říci, jaké změny k lepšímu by na Kladně uvítali, byla nejsilněji zastoupená témata spojená s veřejným prostorem. Ze všech nejčastěji zlepšení v oblasti parkovacích míst (16 %), opravy chodníků, přechodů, veřejných prostorů a budov (15 %), zlepšení kvality silnic (15 %) nebo životní prostředí Kladna, společně s větším počtem parků, zeleně, a lepší péčí o ně (14 %). Na dalších místech se pak umístila témata jako řešení problémů spojených se soužitím s Romy (12 %), nebo zlepšení v oblasti hromadné dopravy, a to jak místní, tak směrem do Prahy (11 %). Více než desetina obyvatel Kladna uvedla, že žádná taková změna, kterou by na Kladně uvítali, není (13 %)," sděluje ve své zprávě Median.

Už před více než deseti roky bylo Růžové pole určené například pro výstavbu zimního stadionu. Kladno tehdy počítalo s výrazným nárůstem dopravy v této lokalitě i s poměrně velkou parkovací plochou. Parkové úpravy či relaxační využití  "pole" tehdy město příliš nezdůrazňovalo. 

Jan Murárik

Vizualizace: archiv